{ Foto- och bokblogg á la Frida -

Fifty Shades - E.L James

 
Twilight. Boken som jag började med att gilla och slutade med motsatta känslor. 
Fifty Shades. Boken som jag aldrig trodde att jag skulle läsa och gilla. 
 
Nu så kommer det alla har väntat på! Min recension av Fifty Shades serien! Allt startade som en utmaning av Nea. Lite som ett skämt! Vi hade haft planer att filma en diskussion som vi har om en bok. För våra diskussioner säger mer än vad vi fick ut i våra recensioner, det var en tyckan som båda höll med om. 
 
Så den första boken blev läst för att jag blev utmanad, sen så fanns det några anledningar till varför jag ville fortsätta som alla är kopplade på ett eller annat sätt till att jag ville veta hur det skulle sluta. Hur långt det skulle gå. Det var nog min egna nyfikenhet som inte kunde bli avkapad. Så det var så som jag läste alla böcker. Jag är faktiskt glad över att ha läst de här böckerna! Och svaret på det kommer komma under recensionen.
 
Det handlar då om Anastasia Steele, en college-tjej som går sitt sista år, bor tillsammans med hennes vän Kate. De lever ett oskyldigt liv, bla, bla, bla. Jag ska komma till saken och säga hur hon och den "fabulösa" Christan Grey möttes. Kate är redaktör på en college-tidning och var sjuk den dagen hon skulle intervjua Mr Grey och bad Ana ta över. Vilket sammanträffande, tycker ni inte det? Well, det träffas och sen börjar de träffas överallt och självklart känner Ana den "dragningskraften" som hon har mot Mr Grey och kan inte släppa taget om honom. 
 
Hittills verkar ju allt normalt! 80 sidor av boken och det var liksom inga problem! Det var bara läskigt likt Twilight ibland (nääästan påkörd av en cykel...), men det var bokens vändpunkt som jag började förstå vad alla reagerade så kraftigt på olika vägar! Det ena leder till det andra och Ana kommer hem till Mr Grey där hon först måste skriva på ett sekretessavtal som säger att hon inte får prata med någon vad hon gör med honom (varningsklocka), och sen får reda på anledning Christian har stalkat henne sådär lite lätt. Han vill ha en sexrelation med henne där hon ska spela rollen som undergiven. VÄNDPUNKT! Woah, wait, WHAT? Jag var i ett chocktillstånd när jag läste det. Jag hade bara förväntat mig att hela boken skulle vara en dålig version av Twilight med Edward och Bella ha (vanilj)sex boken ut. Jag fick sudda bort den "förhoppningen" vääldigt snabbt. Jag är en sådan person som förväntar sig de värsta från böcker och det är just nu två som har chockat mig så ofantligt de senaste halvåret. Fifty Shades of Grey ligger på topp på den listan. Ja, den boken ligger ju på topp på de flesta listor världen om...
 
 
 
Så tekniskt sätt är det handlingen i första boken. Jag vill verkligen betona första boken för handlingen leder till andra saker i resten av böckerna. Det är inte samma sak som händer i andra och tredje boken. Då är det ett annat upplägg. Och upplägget på handlingen i sig är jag djupt imponerad av. E.L James har gjort att alla tre böcker är sammankopplade så jag kan knappt koppla dem till tre olika böcker. Saker som händer i ettan får man ett grundligt svar på i tvåan och saker som händer i trean har man svaret redan i ettan osv. Jag skulle nog inte ha märkt det lika bra om jag inte hade läst de två sista böckerna under en helg. 
 
Många kallar detta en porrbok. En porrbok. Jag har svårt att kategorisera den som det, för vad är en porrbok? Vad gör att det blir det? Är det för att de har sex som vi människor också har? Är det för att Christian gillar att smiska brunetter? Är det för att de har leksaker när de har sex? Är det för E.L James är rätt så detaljerad när hon beskriver sex-scenerna?? Vad, vad?!?!? För jag förstår faktiskt inte! Jag har läst böcker med värre och detaljrikare sexscener än vad det finns i alla böckerna och jag har inte hört något tjat om att det är porrböcker! Självklart är detta INTE en bok för er som inte vill ha dessa sexscener i ord, men ärligt talat så är det inte så farligt som man tror, eller så har jag blivit immun mot det efter tre böcker av det. Det enda som jag inte förstår mig på är hur det orkar??!! Det har sex 24/7! Det är minst en gång per dag, minst! Är det ens fysisk möjligt?! Och som om man kan komma på kommando!?!?!?!? Sen också bestraffningar!??! Oh my! Där gick min gräns!
 
Språket är faktiskt som de flesta säger E.L James svagpunkt! Man märker verkligen att det är ingen som är så van vid att skriva. Även om hon kan variera sig i sitt ordval en hel del och hitta 50 olika sätt att beskriva ett orgasm, så använder hon sig utav adverb hela tiden. Det är det här lätta saken som kan vara snyggt, men blir tröttsamt i mina ögon. Jag älskar författare som kan beskriva en rörelse som jag kan koppla till en känsla istället för att beskriva rörelsen med känslan. "...säger Christian hest." "Jag tittar på hon fascinerat..." Och sen känns det som att E.L James kliver ut från jag-perspektivet enbart för att beskriva lite mer saker som Christian gör som Ana egentligen inte kan se! "Han ler mot min nacke..." 
 

Genom att det är en fanfiction av Twilight så är många händelser och personer tagna därifrån. Men ändå lyckas E.L James göra det till sig egna version. I första boken var det faktiskt lite uppenbart (NÄSTAN överkörd av en CYKEL) men i de andra böckerna är det inte så. Jag var tvungen att tänka efter vad i Twilight som kunde kopplas till det. Men genom att det är en fanfiction och att den handlar om BDSM så väcker den många diskussioner och det tycker jag är charmen i sig! En bok som man faktiskt kan ha en bra tyckan om, positiv som negativ. Boken har fått skällord som lovord. Jag själv tycker det är jätteintressant att diskustera den här boken, dens handling och budskap! Den bästa boken att framföra en diskussion på! Det är en plus i kanten! Att boken inte lämnar någon utan en tyckan. 
 
Ana Steele är ju Bella, men enligt mig en bättre version! Hon är vettigare och så mycket skönare än Bella-fjanten. Men självklart har Ana sina baksaker som man inte riktigt förstår sig på. Hon pratar nämlingen med tre olika personer som är kopplade till henne: henne själv, hennes undermedvetna och hennes inre gudinna. Den där inre gudinnan är verkligen a pain in the ass. Men Ana har verkligen mer skin på näsan än Bella. Hon vågar ändå ibland stå upp för sig själv och skapa fina "diskussioner" med kontrollfreaket Christian. Bella står ju och nickar vad än Edward säger. Säger knappt emot! 
 
Christian är en man med pengar, kontrollbehov som ingen levande person kan ha, humörsvängningar värre än en tjejs och trivs i sin fina kostym. Han känns inte så mänsklig i första boken. Men när mer bakgrund byggs på och han verkligen försöker bli den som Ana vill vara med så blir han en mänsklig skapelse. Att en man som är så konstig uppbyggd med känslor och behov kan bli gullig i mina ögon?! Ja, jag är lite förvånad fortfarande, men han charmade mig som han charmar Ana. 
 
En sak som jag vill berömma böckerna för som inte Twilight lyckades med det är det här med skönhetsmoralen. I Twilight så känns det som att Edward gillar Bella enbart för hennes doft av blod. Jag har faktiskt inget minne av att han säger att hon är vacker, men det gör han väl. Han måste göra det.... Eller?
I alla fall, min poäng som jag vill komma till är att många tjejer tror jag inte vet hur de ska se ut för att en man ska gilla en. För Ana så lös hennes personlighet rakt in i Christian (det säger han i boken några gånger), han tycker att hon inte behöver raka av något hår (alltså könshåret är det som han fokuserar mest på) och att hon inte borde skämmas för hennes kropp, att alla ser olika ut och borde lysa upp sig själva för det! Christian blir inte ledsen när Ana råkar lägga på några kilon i tredje boken, utan snarare glad (för det är ett tecken på att hon äter och för att göra det lätt Ana + äter = Christian nöjd). Också det klara budskapet att kommunicera! Att vi folk måste lära oss att säga våra tankar högt! Inte sitta och grubbla på allt! 
 
 
Jag tror att Fifty Shades är en farlig fantasi för kvinnor världen över. Det är väl roligt att folk kan hitta inspiration av böckerna, men känslan som kommer över mig att jag vet att folk kommer att bli besvikna är stor! E.L James skriver ju tusen olika sätt en orgasm känns som och alla är kopplade på något sätt med att det är toppen. Jag menar, jag har försökt att söka fram E.L James källa och hon är damn hemlig om det! Inspirationskällan ska vara internet, men vad har man lärt sig om internet? Jo, det är ingen allt för säker källa. Också det här att Christan är otroligt rik, det är väl en hemlig dröm för varje kvinna, att gifta sig med en rik man? Boken presenterar ju en livsstil inte bara med "bra" sex utan också där prislappen ingen gör någon skillnad. Hon får ju precis allt! Är det en livsstil som fler kvinnor vill satsa på??! Kommer det komma en stil döpt efter Christian Grey???
 
Det är så mycket mer jag vill säga, ifrågasätta och grubbla mer på, men hur lång kommer inte den här recensioner bli då! Så jag ska försöka runda av lite här! Första boken gillade jag inte alls, har jag kommit fram till. Det var för extrem och för likt Twilight. Andra och tredje boken däremot blev bättre, men det skulle nog inte blivit bra om inte de hade ettan som starter. Karaktärerna är faktiskt väldigt extrema på sina egna sätt. Handlingen är något som ifrågasätter världen på sin egna lilla kant och kan/har blossat upp en stor diskussion och intresse om inte enbart BDSM, utan förhållanden i sig. Fifty Shades of Grey har kvalificerad sig till en plats till revolutionerande novell i min hjärna tillsammans med Twilight och Harry Potter. 
 
(Ni som är mer nyfikna finns den här dokumentären att titta på och en bra intervju på E.L James) 
 
 
Kanske detta är inspirationen på nästa erotiska fanfiction?

Kommentarer
Nea

Snyggt skrivet! Jag är också sugen på att skriva någon sorts sammanfattning, även om jag bara orkat läsa första boken (har ju fått veta vad som händer hehe). Vi borde lätt utmana varandra igen! :D

2013-01-02 @ 15:48:08
http://boknea.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback