{ Foto- och bokblogg á la Frida -

Stor i käften - Joyce Carol Oates

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

En dag hämtas 16-årige Matt Donaghy på skolan av polisen. På skoj har han sagt att han tänker spränga skolan i luften och någon eller några tog honom på allvar. Det blir början på en tid fylld av svek och ensamhet, men också början på en ny vänskap. En lyhörd skildring av tonårens alla osäkerheter och utanförskap, skriven av en författare av yttersta världsklass.

Joyce Carol Oates ungdomsböcker chockar mig på något ofattbart sätt. Oates vågar verkligen pressa varenda känsla som författarer int ehar gjort. I den här boken pressas relationerna mellan varnadra rejält. En av huvudkaraktärerna, Ursula, hon har inte direkt den bästa kontakten med sina päron. Och man vet själv när man har pressat sig själv till gränsen då man tror att sina föräldrar ska koka av syra. Det har jag inte fått så bra beskrivet som i den här boken. Det är som Oates själv är ungdom och vet precis hur det är! Vilken synvinkel vi ungdomar ser allt i och hur vi tänker. Jag tycker det är så ofattbart bra!

Handlingen är helt okej, inte lika bra som i hennes andra ungdomsbok Vilda gröna ögon. Men det som jag gillar med boken är det dolda budskapet att man kan alltid hjälpa alla, oavsett om du känner dem väl eller om det är en komplett främling. Det är något inte många kanske gör. Vi tänker nog att såklart ska man hjälpa dem som behöver, men om en fråmling frågar efter hjälp är det på något sätt lättare att säga nej. Åh, böcker får en verkligen att börja tänka!

Titel: Stor i Käften
Författare: Joyce Carol Oates
Betyg: 7/10
Serie: -
Sidor: 288
Kapitel: 49
Anpassad ålder: 11+
Orginalspråk: Engelska (Big Mouth and Ugly Girl)
Bokförlag: En bok for alla
Första meningen: "Det var en vanlig januarieftermiddag, en torsdag, när de kom och hämtade Matt."

Kommentarer
Elin

Är sugen på att läsa hennes böcker, verkar bra.

Jag håller med dig - böcker får en att tänka till rejält.

Och som jag alltid säger, superfin bild :)

2012-02-18 @ 19:49:07
http://gummistovlar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback