{ Foto- och bokblogg á la Frida -

Favoriter #1 Fristående böcker

Jag fick en kommentar i början av det här året av en som frågade vilka mina favoritböcker är. Det som är svårt att säga EN favoritbok när man läser så oerhört mycket, därför har jag tänkt att göra tre inlägg om mina favoritböcker.
Det här inlägget är de böckerna som har fastnat i mitt hjärta som är fristående böcker, som inte är budna till en serie. Om ni vill se recensionen så tryck på bilden på boken. Det finns böcker som jag har skrivit upp som inte har en bild som då betyder att recensionen inte finns på bloggen.


Allt för min syster av Jodi Picoult
Tänk dig själv att du är född bara för att rädda din systers liv med dina egna organ. Att du är genetiskt tillverkad så din syster ska överleva. Det är väl en självklarhet att man vill rädda sin systers liv, men vart går gränsen? Allt för min syster är verkligen en bok som bevisar att skillnaden mellan rätt och fel är tunnt som ett hårstrå, att man ibland är det rätta så otroligt fel också. En tung bok som rörde verkligen vid mig och gjorde mig ordlös.

Blod och Choklad
av Annette Klause Curtis
Alla har väl rätt att vara kär i den man vill, right? Då är väl inget fel att Vivian, som förvandlar sig till varg i mörkrets tystnad, blir kär i en människa, en kille i hennes plugg, eller hur? Aiden som Vivian har fäst hennes blick på är intresserad av övernaturliga varelser och historier så det finns en chans att han kan förstår henne. Flocken som Vivian tillhörär så glada över att hon dejtar som de kallar det "ett köttstycke". Så vilken sida ska hon stå på: kärleken eller familjen - Blod eller Choklad?

Boktjuven
av Markus Zusak
Hur skulle en historia bli om Döden själv skulle berätta den och om Döden väl berättar den så måste du väl lyssna? Skulle du bli förvånad om döden börjar sin berättelse i historiens största blodbad? Jo, Förintelsen i Tyskland 1939.
Liesel stal sin första bok på hennes lillebrors begravning. Den hade förut tillhört dödsgrävaren men nu var i Liesels ägo. Hon lär sig snabbt att läsa tack vare hennes fosterpappa och stjäl fler böcker till sitt äktenskap till ord och läsning. Hon läser högt för dem som sitter i skyddsrummen medan bomber flyger och attackerar ovanför dem. Men varför var Döden så intresserad av en flicka som stjäl böcker?

Hata Romeo
av Rachel Wing
Överlycklig blir Jen när hon får reda att hon har fått den kvinnliga huvudrollen i årets musikal på skolan. Romeo och Julia. Men lyckan varar inte länge. Det visar sig att Chris Banner har fått Romeos roll. Chris Banner av alla personer! Hur ska man kunna göra Romeo och Julia när väl dem två hatar varandra? Hata Romeo är en bok som jag håller kärt. Mest för det är en underbar sträckläsningsbok med ett underbart språk där du är den som man följer.

Marley och jag
av John Grogan
Människans bästa vän, ja det är hunden. Det har man sagt i generationer. Men om får Marley, en glad, irvig och udda guldfärgad Labrador Retiever i sin ägo är vardagen inte det lättaste. För Marley har en personlighet som man knappt kan säga är möjlig. Marley och jag är verkligen en bok för hundälskaren och för er som vill ha ett gott skratt som skvättar av tårar.

Om jag stannar
av Gayle Forman
I ena minuten så finns du där i vardagen, i baksätet i bilen och tänker på små I-landsproblem. Nästa sekund kan vara så olik mot den förra. Krash. Eller har du redan tuppat av så du hör inte kraschen. Mia minns att hon sitter i bilen i ena sekunden och inget av den andra. Hon vaknar till sirener som gör att hela luften vibrerar. Det enda som hon kan fokusera på är att rädda sin bror som ligger inne i en mosade bilen. När väl hon ska greppa om hans handled ser hon att det är inte hennes brors arm, utan hennes egen. Om jag stannar är en tung som underbar historia om den tunna linjen om man ska stannar kvar och kämpa för varje dag eller helt enkelt släppa taget om livet. Vad som är värt och inte värt att leva för.

P.S Jag älskar dig
av Cecelia Ahern
Holly och Gerry är perfekta för varnadra. Man kan inte säga emot det. Det är dä det känns som mest otroligt att en huvudvärk kan visa sig vara en hjärntumör och leder till en snabb död. Det är det som händer för Gerry och Holly måste lära sig att släppa taget om sin döda man. Kunna gå på vatten igen och känna vingarna lätta så hon kan flyga. Men svårt är det att komma över att ens livspartner var tvungen att lämna en kvar.
Gerrys sista gåva som han ger till Holly är något som dyker upp några månader efter Gerrys död, "Listan". Genom brev som han har förberett visar han Holly att livet är för kort att sörja. Att livet är fullt av upp- och nerförbackar. Frågan är om Holly kan släppa taget om det hon älskade som mest.

Tänk om det där är jag
av Johanna Lindbäck
Att vara normal. Normal. Man ska vara normal. Det är tanken som finns i Agnes huvud när hon flyttar från Stockholm till Umeå för att börja om på nytt. Så Agnes har bara en tanke som hon tror kommer att göra att hon inte blir mobbad: Vara normal. Men hur är man normal?

Vilda gröna ögon
av Joyce Carol Oates
Skildsmässor. Det är nog det som de flesta barn fruktar när ens föräldrar börja bråka. Ofta. Franky som är 14 år är nästan övertygad att det kommer hända mellan hennes päron, men det kommer inte bli en lätt situation med en pappa som inte vill haskildsmässa för att hålla hans goda rykte som en av de mest kända tv-personerna i USA. Mamman är trött på att stå i ljuskastaren och vill tillbringa sina andra halva av livet till konst och kreativitet. Mitten av de vuxna står barnen på den sköra tråden som binder föräldrarna ihop.
Det är sjukt svårt att sammanfatta boken så bra som möjligt för att man ska förstå allvaret som finns i boken, hur ett barn kan känna som måste stå mellan sina föräldrar, välja sida och stå för att det är ens föräldrar.

Kommentarer
Malin

Blod & choklad är jätte bra tycker jag med! =)

2012-01-30 @ 21:50:06
http://bokmalensblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback