{ Foto- och bokblogg á la Frida -

1984 - George Orwell

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
 
1984. Årtalet då världen är uppdelade i tre länder. Ocanien, Ostasien och Eurasien. Årtalet då länderna är i krig. Dagens Storbrittanien ligger i Oceanen mer känd som en distrikt i landet och ledare för landet Storebror. Han och hans partis valspråk är: Krig är fred - Frihet är slaveri - Okunnighet är styrka. Winston Smith jobbar för Storebrors parti och hatar sitt jobb för varje dag som går. Hans avdelning jobbar med propaganda, ändrar infomation så allt går i en positiv rikting i Storebrors fotsteg. Men hur länge kommer Winston stå ut med partiets slagord och diktatur?
 
Boken skrevs 1949, alltså var 1984 trettifem år framåt i framtiden. Så, nu ska jag tänka mig vad som kommer att hända 2047. Jag tror absolut inte att det kommer att bli tre stora supermakter i världen av alla länder som finns. Jag tror absolut inte att det kommer att bli ett tredje världskrig inom snar framtid. Så, hur fasiken kom George Orwell fram till att det skulle ta 35 år innan ett helvete skulle bryta ut? Var det för att han ville det? Jag tror att han ville skapa reaktioner. Han ville att folk skulle tänka. Förstå att man måste säga emot om något sådant skulle hända. Jag drog en hel del paralleller med 1984 och andra världskriget. Det sägs också att George Orwell hade det i bakhuvudet när han skrev och det är troligt efter att ha läst Animal Farm. Animal Farms bakgrundtanke var baserad på den ryska revolutionen och Geroge Orwell gör en bra koppling mellan den händelsen och en ladugård med djur som pratar. Det samhället som 1984 utspelar sig i är en oligarkist diktatur. Oligarkist diktatur är ju då en diktatur där det är fåtal personer som bestämmer. I detta fallet är det Storebror och hans närmaste. En samhälle där man inte får säga vad man vill. Man får inte tänka vad man vill. Det finns tankepoliser som griper dem som tänker på ett förrädande sätt. 
 
Den här boken likaväl som Fahrenheit 451 av Ray Bradbury och Brand New World av Aldous Huxley har blivit förbjudna och ifrågasatta lite då och då för deras frågeställning för samhället. Det kan jag tänka mig för jag vet att 1984 och Fahrenheit 451 vinklar samhället i en dålig position, även om det inte ser ut så. Oftast är det en framtidstanke som framstår som en dystopi. Att ifrågasätta samhället eller en religion kan vara det värsta man kan göra i vissa länder, även idag. 
 
Självfallet hade ju boken en handling! Det som gör att boken flyter på är att den just har en handling som är lätt att följa och bra för att vara skriven från 1949. Winston Smith är bokens protagonist och känns som en medelmänniska som inte är nöjd med sitt liv, men för rädd att ändra på det. Det är just då han träffar Julia. Oj, det lät ju nästan som något som skulle kunna publiceras idag! I detta fallet är kärlekt ett krimtänk, alltså fel att tänka på. Man ska enbart älska Storebror. Sex är bara för att avla barn. Inget annat. Herregud vilket trist samhälle! Tänk er att leva i ett samhälle där man inte får ha sex förutom i syfte att avla fram barn, där man tänker krig är fred och hör om kriget hela tiden över hur ens egna land leder kriget, men hur kan man var säker på det? Staten håller in på en massa infomation och det vet Winston om. 
 
Boken är verkligen fram för allt en tankeställare! Med mer kunskaper om andra världskriget i bagaget så kommer man se paralleller.
 

Sidor: 269
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Atlantis
Utgivningsår: 1983 (org. 1949)
Första meningen: "Det var en kall aprildag, och klockorna visade tretton."

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Johanna

Har exakt samma omslag som du här hemma :) Har funderat på att läsa den nu ett tag men borde kanske vänta till sommarlovet eftersom vi läser Andra Världskrigen i slutet av 8:an ;)

2012-10-05 @ 17:14:37
http://boktjejerna.devote.se
Nea

Alltså jag måste verkligen läsa den där!

Dumma Youtube, men jag tycker ändå att vi nästan låter bättre än hon som sjunger egentligen så det kanske inte gör något :D

2012-10-05 @ 22:55:52
http://boknea.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback