{ Foto- och bokblogg á la Frida -

Alice i Underlandet - Lewis Carroll

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
 

Jag behöver väl inte ens berätta vad Alice i underlandet handlar om? Magkänslan säger mig att alla är fullt medvetna om Alices fina äventyr i underlandet som hon kom in i efter att ha följt efter en vit kanin med ett fickur i handen som gör att hon faller ner i ett hål. Ner till underlandet. Sen tror jag att det finns nog många version på den sagan, det märkte jag efter att ha läst den här versionen. En nyöversättning av den till svenska och några saker blev faktiskt bortglömt. Det nämndes också i efterskriften. Kanske en förkortad version, men då borde det stå på boken, right?

 

Ärligt talat. Lewis Carroll måste ha varit hög på någonting när hans skrev den här romanen. Seriöst! Inget hänger ihop av det händelserna som händer, inget är viktigt eller oviktigt! Det är svårt att svälja det man läser för det är så ologiskt som det kan bli. På baksidan av boken sätter dem verkligen huvudet på spiken med att säga att "Allt kan hända i den här världen, allt är självklart enligt drömmens upp-och-nervända logik." Så kan man jämföra boken som en dröm? Well, troligtvis för ibland så jag har också upplevt att mina drömmar är lite ologiska och har ingen röd tråd i sig, men mina drömmar har ingen början, det har den här boken. Glad är jag för det för annars skulle jag aldrig kunna läsa det!  Så om hela handlingen är lite som en dröm med ingen röd tråd i, hur tusan blev det en klassiker? När jag väl läste den tänkte jag verkligen hur en sådan osammanhängande saga utan budskap kan fått en sådan viktig roll i litteraturen? Den tanken gör mig galen. Antingen förstår jag inte bokens "fina" budskap, eller så har jag rätt med att säga att det inte finns något.

 

Jag gillar faktiskt sjukt nog historien, men varför gör jag det?! Är det för att man har växt upp med historien, att man vet pretty much vad som händer. Man är uppväxt med att veta vad Alice i underlandet är, såsom man vet vad Star Wars är för något. Jag gillar också den viktorianska tonen i boken. Men jag blev mer underhållen av boken än vad jag trodde för jag tänkte på "teorin" av hur Alice i underlandet uppkom, från romanen "The Looking Glass Wars". Den var nästan logisk och passade in så bra, men jag vet lika bra som ni att det inte var en riktig person från Wonderland som kom och berättade allt för Lewis Carroll (inte för det var helt så heller, vill inte avslöja för mycket). "The Looking Glass Wars" är ju en omtolkning av Alice i underlandet och en riktigt bra en. Den är värd att läsa före som efter man har läst Alice i underlandet för det får en att tänka på hur fasiken Lewis Carroll också kom på en sådan historia. En historia om nonsens och ordlekar (ska ju vara bättre på engelska då) som blev en av litteraturens klassiker.

 

Sidor: 111
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Klassikerserien i repris (Bonnier Carlsen)
Utgivningsår: 2011 (eng. utg. 1865)
Första meningen: "Alice började bli riktigt trött på att sitta bredvid sin syster på stranden och inte ha någonting att göra."

Annan fakta: Lewis Carroll riktiga namn är Charles Lutwidge Dodgson. Så egentligen var det Dodgson som skrev boken. När han skrev matematiska verk så andvände han sig utav hans riktiga namn, medan alla hans barnböcker står under namnet Lewis Carroll. Varför har jag inte riktigt hittat ett trolig källa på. 


Kommentarer
Nella

The Looking Glass Wars stötte jag på på Goodreads nu i veckan, den verkar riktigt spännande :)

2012-09-05 @ 17:40:54
http://nellasbocker.blogspot.se
Ellie

Har även sett The Looking Glass Wars (precis som Nella haha) på Goodreads, verkar bra!

2012-09-05 @ 21:04:51
http://flickansbocker.blogspot.se
Elen

Alice in Wonderland kände jag att jag hängde med hyfsat i, inte för att jag fattade allt men det är nog inte meningen heller. Through the Looking Glass var däremot helt obegriplig och dryg. Får nog ta och kolla upp The Looking Glass Wars.

2012-09-05 @ 21:25:18
http://bokpotaten.blogspot.com/
Jennifer

Måste verkligen ta och läsa fler klassiker, Alice i underlandet velar ganska bra även fast jag tycker att det är lite drygt med så här "konstiga" böcker ;)

2012-09-06 @ 22:54:29
http://aloveforbooks.blogg.se
Chamilla Magnusson

Det har inte med inlägget att göra (även om jag gillar Alice i underlandet väldigt mycket) men jag kände att jag ville berömma dig för de fina citaten du har i sidan tillsammans med dina kategorier (eller vad man nu kallar dem ;P).

Svar: Aw!!! :D Tack så hemskt mycket!!!! :D :D :D Jag gillar dem själv! :D
Frida

Zippy Brandt

Jag är här då jag igår läste första delen av The Looking Glass Wars och hittade din fina post-it lapp på sida 235. Köpte första och andra boken på Stadsbiblioteket i lördags när de gallrades ut. Har det senaste året kommit i kontakt med flera alternativa tolkningar/gestaltningar av Alice in Wonderland, bland annat serie-spinoffen Hatter M (till The Looking Glass Wars). Själv gillar jag original böckernas drömlika karaktär, speciellt känslan av att saker kan vara på flera vis samtidigt, likt när en har feber.

Gillar din recension, och känner mig väldigt dragen till dina bokbilder. Om du kommer över några böcker som påminner om Alice in Wonderland så får du gärna tipsa mig, eller om du vill prata om böckerna.

Kram
/Zippy

2013-12-30 @ 10:41:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback