{ Foto- och bokblogg á la Frida -

Animal Farm - Alex Haley

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
 
Animal Farm, vad är detta för berättelse? Den utspelar sig på en bondgård med en strikt bonde vid namn Mr Jones. Men en ekonomisk kris drabbar bonden och flaskan med alkohol med nappflaska för honom. Djuren, snarare galtarna Napoleon och Snowball ser chansen att kunna ta makten från bonden, människorna. En revolution utbryter på bondgården! Den viktigaste reglen är självklart: Four legs good, two legs bad. Det är den fina boken på ytan. Det finns så mycket mer under ytan! Boken publiceringsår är 1945, efter andra världkriget och boken är en förlöjling av en av Sovjetunionens ledare Stalin. Den här historien skulle aldrig finnas om inte kommunismen inte skulle uppstå. 
 
En bok som ska vara seriös som börjar med att djur pratar. Hur tror ni jag reagerar? Jag sitter och småskrattar nervöst och tror att jag har läst fel, men nopp, det har jag inte! Jag var tvungen att säga det högt till pappa. Två grisar som pratar och heter Napoleon och Snowball... Den första tanken var nog att i Frankrike kan man få fängelsestraff för att döpa en gris till Napoleon. Frågan är ju då om Animal Farm blev ens publicerad i Frankrike, eller om de bytte ut namnet. Sen kom tanken med att jag har läst fel, djur pratar inte i seriösa böcker. Men boken är ju en förlöjlig av Stalin och kommunismen. Det är en snabb berättelse om hur Stalin tog makten, fast i det här fallet, hur galten Napoleon tog över en hel farm. Om man vet hela historien om hur Stalin kom till makten så vet man hur Animal Farm har för händelseförlopp, men man vet inte vem som är vem. Jag själv har svårt att jämföra med den riktiga historien för jag vet inte så mycket om revolutionen i Sovjet. Men underhållanden var boken! Jag kan förstå varför det blev en sådan klassiker som den har blivit! 
 
Men annars i vanliga fall tror jag inte att detta är en bok som man drar ut från bokhyllan hur som helst och läser. Den är inte underhållanden på det sättet som exempel Johanna Lindbäcks böcker är. Detta är två karaktärer på underhållning. Underhållningen i Animal Farm är just att förstå kritiken som Orwell slänger ut sig och vem tycker inte det är underhållanden med grisar och djur som pratar? :)
 

Sidor: 120
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Penguin Book
Utgivningsår: 1944
Första meningen: "Mr Jones, of the Manor Farm, had locked the hen-house for the night, but was too drunk to remember to shut the pop-holes."

 

Kommentarer
Elen

Detta är en av mina favoritböcker, kanske börjar bli dags för en omläsning ^^ Läste Orwells 1984 på gymnasiet men hade svårt för den, Djurfarmen är lagom lång och det blir inte riktigt så tungt med talande djur.

2012-09-13 @ 21:53:44
http://bokpotaten.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback