{ Foto- och bokblogg á la Frida -

Emma - Jane Austen

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
 
Överklassflickan Emma försöker para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek. Det har läsaren insett långt innan Emma själv har gjort det, men spänningen hålls vid liv ända till slutet. Ska de få varandra? Och vad ska Emmas bortskämde och dominerande far ta sig för om hon gifter sig?
 
Innan jag började sätta tänderna i den här romanen så ögnade jag igenom kommentarer på Goodreads. En meningen som fångade min uppmärksamhet var "She just tells you a story of men and women in her time, and she's good at it!". När jag väl läste boken hade jag meningen inbränt på insidan av huvudet och verkligen förstod hur rätt den här personen på Goodreads hade. Man kan inte formulera sig bättre! En mysbok om lilla Emma, Jane Austens karaktär som absolut inte vill gifta sig. Hon tycker att hennes liv är redan bra och stabilt som det är. Därför vill hon matcha ihop singlar. Hennes första klient är hennes bästa vän som söker en karl att gifta sig med. Sen genom boken går Emma igenom motgångar och överraskningar. Det är inga allvarliga problem som uppstår utan är en lugn underhållande bok som har underhållit många århundranden. 
 
Der som jag också har hört mycket om är hur irriterande Emma ska vara. Jane Austen påstår sig säga att hon ville skapa en "hjälte" som den enda personen skulle gilla henne var Jane själv. Ärligt talat hade jag förväntat mig Emma värre som karaktär än väntat. Hon var i min smak inte jobbig, utan hade för de mesta ett annat sätt att tänka. Hon själv hade ju uteslutit att gifta sig och därför la ingen mer tanke på det, men det händer i flera konfliker i boken som tampas med hennes tyckan om det. Men ändå en förvarning för er alla som har tänkt er att kasta er efter den här boken. Emma har sina stunder då jag blev grymt irriterad på henne. Att hon inte ibland kan lyssna på mina tankar och planer till att lösa saker och ting! Emmas stunder av irritation kan ibland bidra till humor som den här boken ändå består en del av. Jag vet itne hur många gånger jag log för mig själv i Londons tunnelbanor över Emma, Mr Knightley eller någon annan karaktärs uppförande eller yttrande. Det som jag också fick mycket av var extrema personbeskrivningar av alla karaktärer som dök upp i boken. Dessa personbeskrivningar bestod alltid av klass, rang, good-looking or not och relationstatus. Så då vet man vad som var viktigast på den tiden. Språket var faktiskt inte komplicerat, jobbigt, eller segt som vissa engelska klassiker kan vara *host*Roots*host*. Men det tror jag är tack vare den nya upplagan av boken. De har säkert slippat på språket för att anpassa det till dagens ordval. Så, ja en ren och skär mysbok som är en av Jane Austen "felfria novell" enligt många. 
 

Sidor: 392
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Penguin Classics
Utgivningsår: 2011(org. 1815)
Första meningen: "Emma Woodhouse, handsome, clever, and rich, with a comfortable home and happy disposition, semmed to unite some of the best blessings of existence; and had lived nearly twenty-one years in the world with very little to distress or vex her." 

Kommentarer
Sara - en bokblogg

Jag fullkomligt älskar dessa klassikers omslag! :) Det här är nog en av mina favoriter! :D

2012-09-25 @ 20:50:50
http://uggsdotter.blogg.se/
Cecilia

Jag är sugen på att läsa den där, är lite skamsen över att jag inte läst något alls av Jane Austen ännu!
Och måste säga att jag ÄLSKAR bokomslaget. Jag har Wizard of Oz i samma serie. Mums!

2012-09-26 @ 02:19:53
http://varbokvarld.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback