{ Foto- och bokblogg á la Frida -

Fahrenheit 451 - Ray Bradbury

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
 
451 fahrenheit. Det är temraturen som behövs för att tända på papper. Vid 451 fahrenheit brinner papper i orangea lågor. Papper självsantänds vid 451 fahrenheit. Men varför vet Montag om det? Jo, han är en fireman. En fireman som tänder bränder. Motsatsen mot dagens brandsläckare. Han är som en brandtändare. Hans jobb är att bränna upp böcker. Det samhället som Montag lever i är litteraturlöst, eller det är målet som regeringen siktar på. Alla hem är brandsäkra så brandsläkarers jobb är lönlöst. Det som skulle löna sig är att hjälpa regeringen mot ett bokfritt samhälle. Montag trodde att han hade en och samma åsikt om böcker, fahrenheit 451, att bränna ner dem. Men när man jobbar så inpå med böcker hur kan man inte låta bli att titta på första sidan? Det gäller bara att bli nerknuffad från kullen av sina åsikter av tjejen som flytta i samma kvarter.
 

Fahrenheit 451. Celcius 233. Tempraturen då papper blir näring för en eld. Man förstod på en gång att tempraturen var viktig i historien! Det är sådan rubriker som jag verkligen älskar! Tempraturen nämns knappt i boken, men en sådan bra övergrepp om bokens innehåll! Förstår ni vilken chock jag fick när jag fick reda på att bokens skulle handla om att elda upp böcker?! Det är egentligen bara en bok som jag vill elda upp (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann), men aldrig skulle jag vilja elda upp världens litteratur! Det är så grymt mycket historia och minnen i litteraturen! Tänk dig att förlora den mänsliga historiens historia! Om det inte är så att man vill glömma all historia som bokens regering vill. Alla brandmän kommer inte ihåg att de egentligen en gång i tiden släkte bränder, utan tror att det har gjort detta i generationer. Det tycker jag är en underbar twist och jag verkligen gillade den här dystopin för den är inte för nära sci-fi med robotar och Star Wars och inte långt från vår verklighet. Det är många saker som finns kvar i Ray Bradburys bok. TV:n är ett centrum i boken för frugan till Montag, huvudpersonen, sitter nästan jämt framför den och tittar på sin dokusåpa. Det som är rätt så häftigt är att boken är skriven 1953 och då var TV:n inte så populär som nu och de flesta sitter ju och kollar på sina dokusåpor. Man blir lite skrämd och undrar hur rätt Ray Bradbury hade. 
 
En negativ framtid. Det är just vad alla dystopier speglar. Men det som en sådan dyster berättelse ska också spegla är hopp, vilket jag fick tag om i Fahrenheit 451. Jag kan känna Montags rädsla men nyfikenhet att göra något förbjudet och när han fattar vad den förbjudna frukten är för något, något bra som gynnar hjärnan är då som Bradbury lyckades. Men ändå kunde det bli lite tråkigt och försigbart. Även om boken var kort fanns fåtal partier där man undrar varför det blev så segt. 
 
Som de flesta böcker så har boken budskapet att inte vara för lojal utan att tänka efter vad man gör att man inte gör skitjobbet för någon annan. För egentligen hur långt kan vi människor gå om vi inte märker det vi gör är fel? Hur långt kan vi gå innan vi säger stopp, och vågar vi ens säga stopp. Vart går gränsen? I den här boken som väcker Montag från hans inställning är en grannflicka som flyttar in som är oerhört glad och hörtig och ställer alltid frågan "varför" istället för "hur". Istället för hur ska vi göra det så frågar hon varför ska vi göra det? Jag själv har lärt mig den där läxan själv och av karaktärers och personers misstag, men det kändes som jag fick läxan igen av granntjejen. Hon var absolut min favoritkaraktär i boken. Hon väckte tankarna redan från första kapitlet och höll boken levande med en närvaro i några kapitel. 
 

Sidor: 158
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1953 (utg. på boken jag har är 2012)
Första meningen: "It was a pleasure to burn."

Övrig fakta: Ray Bradbury dog i år i juni månad, en författare som går ur tiden med kommer nog alltid bli ihågkommen av hans verk. Speciellt för Fahrenheit 451.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback