{ Foto- och bokblogg á la Frida -

The Catcher in the Rye - J.D. Salinger

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
 
 Holden Caufield är 16 år och tycker livet är för jävligt, men ibland också så vackert att man kan dö. Han har just blivit relegerad från skolan och ska möta sina föräldrar i New York. Istället dyker han in i Manhattans storstadsdjungel för att under några hektiska dygn leva som en vuxen. Han hinner gå på nattklubbar, möta före detta flickvänner, misslyckas kapitalt med ett hotelläventyr med en call girlinnan familjen obevekligt åter sluter sig kring honom.
 
 The Catcher in the Rye är en sådan typsik bok som man läser i USA i skolan och har blivit som en klassiker tack var det. Jag tänkte mig att det skulle vara en annorlunda bok som jag aldrig ha läst förut, en sådan speciell bok som man inte träffar på ofta. Jag hade fel. Igen. Herregud, hur många gånger har jag fel med mina tankar innan jag läser boken? Ja, oftast! Jag måste verkligen sluta med att ha förväntningar. The Catcher in the Rye handlar om Holden som blir utsparkad från hans privatskola och man får följa honom i tre dagar i färd mot New York från Pennsylvania.
 
Det här är lite som vilken bok som helst med en rebellisk ungdom med. Han svär lite då och då, drar sexuella referenser, gör rebelliska saker och ja "lever livet". Det irriterade mig hela vägen genom boken att jag ej förstod varför den här boken är sådant bra exempel att läsa i skolan?! Varför inte John Greens böcker? Eller Lisa Schroeder? Så Google, min bästa vän, hjälpte mig att få svar. Boken är skriven 1949 vilket då var revolutionerande med rebelliska ungdomar som, hör och häpna, svor, drog sexuella referenser och så. Alltså för 60 år sen så var detta inte... normalt? Boken ska vissligen vara inspirerande för unga att göra det som de vill. Jag kan inte säga att jag blev superinspirerad. Jag tycker mer att Holden var lite av en unge som vägrade att växa upp. Bokus beskriver boken som en "fräck, rolig och desperat insiktsfullroman" vilket är absolut inte de orden jag skulle beskriva boken med. Det positiva med boken var att den inte var allt för långdragen utan snabb i handling och att läsa. Det var absolut ingen plågbok att ta sig igenom. Den är inte lika imponerande som den var för 60 år sen. 
 

Sidor: 230
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Penguin
Utgivningsår: 1949
Första meningen: "If you really want to hear about it, thefirst thing you'll probably want to know is where I was born, and what my lousy childhood was like, and how my parents were occupied and all before they had me, and all tha David Copperfield kind of crap, but I don't feel like going into it, if you want to know the truth."


Kommentarer
Jennifer

Precis! Om jag inte läser ut en bok så slutar det med att jag till slut känner att jag måste läsa om boken, bara för att jag är nyfiken på att se om det bli bättre och så typ! Är helt säker på att Svindlande Höjder kommer att plockas upp igen. Tycker exakt som du att om jag har fått min bok utgiven så skulle jag vilja att alla gav den en chans! :)

2012-09-27 @ 22:31:44
http://aloveforbooks.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback