17|52 Ibland blir det mycket

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
 
[52 veckor är en utmaning för mig själv där jag ska fota ett foto riktat till ett tema varje vecka i ett helt år.]

Sydafrika: Andra dagen med bananträd och vattenfall

Canon EOS 7D + Canon EFS 17-85mm f/4-5.6 + Canon EFS 50mm f/1.4

Dag två var verkligen intensiv nu när jag tänker på det! Vi hann med såå mycket! Man vaknade upp till att regnet öste ner, men det var ganska mysigt för det var inte så kallt. Vi åkte runt i området där vi bodde, alltså White River och fick höra lite om hur Sydafrika fungerar som land. T.ex att 92% som bodde i landet hade engelska som andra språk, inte modersmål! 50 miljoner bor i Sydafrika varav 5-6 miljoner betalar skatt. Det finns en bild ovanför på hus som inte bildar en stad. De är hus som filk har byggt själva och det kallas kåkstäder. Det är ingen stad på kartan, men husen finns där. Och omständigheterna är inte alltid bra. 
 
Sedan besökte vi platsen där man först hittade guld i Sydafrika på 1870-talet - Mac Mac Vattenfallet. Det är 65 meter långt och väldigt mäktigt! Och att få besöka stället där man har hittat guld så måste man väl få prova på att vaska lite guld. Jag kan ju säga att det inte var så lätt som man trodde. Men det var jätteroligt. Det enda som jag hittade var guldstoft, inget större än det. 
 
Vi hade turen att åka förbi en bananplatage och guiden frågade om vi ville stanna och jag menar, man har inte chansen i Sverige att besöka en bananplatage! Så jag gick runt och verkligen plåtade varenda bananklase! Träden var också väldigt mjuka och jag förstår inte riktigt att de kunna hålla bananerna uppe, men jaja! Fick också lära mig att bananträd är en engångsplanta. När den har fått sina bananer så vissnar trädet. 
 
På slutet av dagen så besökte vi en inhemsk/ursprungsby med ett folk som jag inte kommer ihåg namnet på! De visade deras by för oss, träffade hövdingen och de bjöd oss på deras mat och dans. En kulturupplevelse upp till öronen. Många saker helt enkelt på en och samma gång och det viktigaste mottot på resan dök upp hela tiden den dagen: Not wrong, just different.vyer

TRE-ÅRSNIVÅN ÄR PÅ TOPP

MINA DAMER OCH HERRAR OCH BOKBLOGGARE OCH "HEN"ARE
 
Idag är det tre år sedan jag startade den här bloggen! Det är så sjukt! :D I tre fina år har den här bloggen blivit en del av mitt liv och min vardag. Det har gått sjukt fort och kan inte riktigt förstå hur en blogg som denna har kunna gett mig lycka i så många otroliga sätt! Det här bloggåret har varit lite segt, det kan jag medge, men jag tänker banne mig inte ge upp på den här bloggen! ;) Har halvt som halvt lovat mig själv att skriva på tills den dagen som bloggen fyller 5 fina år! Så ni slipper inte mig i första taget!
 
Efter första året av bloggandet så hade jag 20 underbara prenumeranter på Bloglovin' och jag var så sjukt stolt över dem! Nu idag så har jag sjuka 107 stycken! Jag svimmar nästan av det! Som jag skrev efter första året av bloggande så var bloggen mest menat för mig, att jag kunde ha en plats där jag skrev av mig om böcker och en plats för mina bilder. Photos and books. Så fantasirik var jag då liksom! Men visslingen så har folk uppskattat vad jag har skrivit vilket jag verkligen kan gråta floder av glädjetårar för! 
 
Tre år betyder mycket bloggande! Och många inlägg har blivit publicerade! Jag har självklart mina favoriter, saker som påminner mig om roliga saker eller milstolpar i livet. Det som jag undrar är om ni har något som gav er ett speciellt intryck? Och självklart vilka ni är, hur ni hittade till den här karusellen till blogg och varför ni fortsätter scrolla ner på bloggen. För just det, att bara veta det, får mig att driva den här bloggen framåt! 
 
 Till slut så har jag två vinnare av de två exemplaren av "Only väg is upp" som jag har! Utdragningen skedde av min kompis i skolan som fick välja två siffror som blev de lyckliga vinnarna! Och vinnarna är Anna (från Boktycke) och Elin (från Bokparadiset). Grattis! Ett mejl ska komma till er mejl så småning om!! ;) 

16|52 Dagens samhälle

Canon EOS 7D + Canon EFS 17-85mm f/4-5.6 | Nea, Tova och Amina
 
[52 veckor är en utmaning för mig själv där jag ska fota ett foto riktat till ett tema varje vecka i ett helt år.]

Sydafrika: Första dagen med Afrikaluft i lungorna

 
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 + Canon EFS 17-85mm f/4-5.6 
 
Okej, första dagen var jag i luften tills nästa dag så jag räknar den första dagen som dagen då jag landade i Sydafrika. Jag mellanlandade först i München där jag såg första djuret för resan, en gul kamel.... Ja, det var egentligen mest på skämt. Sen mellanlandade jag efter det i Johannesburg för att ta ett flyg inne i landet till slutdestinationen: Nelspuit/White River, två städer i norra Sydafrika. Alltså jag bodde mitt emellan de städerna, men landade i Nelspuits region. 
 
Jag åkte med min familj och tillsammans med tre andra par, så vi var en grupp på 10 personer. Det var verkligen underbara personer som jag fick dela den här resan med och är så glad att jag fick kontakt med dem och dela glädjen att få uppleva min dröm med! 
 
Första dagen så fick jag ta lite andetag av Sydafrikas luft och ta det lugnt och landa mentalt. Jag förstod just då den dagen att jag skulle få uppleva min barndomsdröm! Tiden att tänka igenom det fanns inte hemma med allt plugg och allt annat som jag behövde tänka på. Så jag freakade ut lite då och gick runt med kameran i handen och tog troligt många onödiga bilder egentligen, men jag har inte hjärta att radera dem. 
 
Första hotellet/loungen var verkligen ett drömparadis. Låg mitt i det gröna med en underbar utsikt! Det stod en hammock också vid utsikten så där spenderade jag en del av min fria första dag! Stället var också fräscht och fint och ägarna som var tyskar var otroligt trevliga och hade fem hundar som jag kelade med 24/7. Jag var verkligen lycklig då!

En sannolik historia - Karin Alvtegen

Canon EOS 7D + Canon EFS 17-85mm f/4-5.6 
 
Helena uppfyller en gammal dröm när hon och hennes man köper en liten gård i Norrland för att driva hotell. Men äktenskapet knakar i fogarna och snart är skilsmässan ett faktum. Kvar står Helena med hotellet, en förlorad tillvaro och en olycklig tonårsdotter. 

Finansmannen Anders karriär har varit framgångsrik. Men i takt med att pengarna strömmat in har tillvaron känts alltmer meningslös. På en raksträcka i Norrland utmanar han ödet och gasar och tänker att nu får det gå som det vill. Han vaknar upp på ett sjukhus. Efter sjukhusvistelsen tar han in på ett litet hotell i en norrländsk by. Där möter han Helena. 

I byn bor också den gamle Verner. Han lever utanför gemenskapen och uppfattas som en kuf. Ändå blir det han som får Helena och Anders att inse att det som de försöker förtränga i sina liv istället kan ge dem kraft att bryta gamla tankemönster och gå vidare.
 
Detta är en bok som har legat på pockettoppen ett bra tag. Sedan jag packade upp den på min prao för mer än ett år sen! Det var efter den praoen då jag började se den överallt och kände mig tvungen att läsa den som jag gjorde med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Vuxenromaner kan vara bra som dåliga i mina ögon. Jag har läst lika många dåliga som bra och jag vet att bara vissa inte faller mig i smaken. "En sannolik historia" var en av böckerna som inte intresserade mig till en hög nivå.
 
Karin Alvtegen har jag fått en känsla av att hon ska vara bra på "psykologiska" böcker, ett begrepp som jag inte riktigt kan få grepp om. Helt enkelt så försod jag inte boken på det planet som påstår sig vara psykologiskt. Jag såg bara en seg, sparsam historia av personer som deras vägar möts i livet, beskrivet med en vuxens i-landsproblem och beskymmer. Jag kan tänka mig att den var psykologisk nog men bara snarare att jag inte snappade upp det på de stunderna jag läste på väg till skolan.
 
Historiens perspektiv delas av Anders och Helena, två medelåldersmänniskor som försöker få kontroll över sina liv. Jag kan inte säga att jag känner mig underhållen av dessa två personer, de gav mig inte något att tänka på, något att relatera till eller något att reagera på. Stela svenskar båda två i mina ögon. De tänkte inget speciellt, klagade lite över sina liv, samtidigt som de försökte leva vidare med det livet som de inte gillade. Äsch, jag tror inte att jag förstår mig på karaktärer i medelåldern som har sin kris i livet. Inget för mig helt enkelt. 
 
Jag är som sagt inte imponerad av den här boken mest för jag inte var intresserad av den, den fick mig inte att sympatisera med den. Jag har inga fler fina ord att säga om boken så recensionen blir inte längre än vad den är. Alltså konstigt att jag inte hade något mer att säga om en bok som är populär som denna, och ska betona att den är populär inom vuxenromaner, inte bland ungdomsböcker. 
 

Sidor: 320
Serie: - 
Orginalspråk: Svenska
Bokförlag: Anderson Pocket AB
Utgivningsår: 2010
Första meningen: ""Anders kan du höra mig?""

 
 

Rak på sak: TÄVLING

Just nu idag är så är det mindre än en vecka kvar innan den här fina bloggen ni är just inne på fyller 3 år! Det är verkligen sjukt hur länge jag har arbetat med den här bloggen, hur mycket folk som läser den och uppskattar den! Jag är verkligen oerhört tacksam. Som en lite förberedelse inför tisdag (23/4) så lottar jag ut två exemplar av boken Only väg is upp av Emmy Abrahamson. Jag har inte hunnit läsa boken själv, men jag är ganska sugen att läsa den! Det är bara all den här tiden som jag inte vet fortfarande vart den tar vägen. 
 
De två exemplaren jag har kommer slumpvis hamna hos två nya ägare. Så om du vill bli en ny ägare av boken så skriv en kommentar på det här inlägget med din mejladress så är det klart! How simple isn't that?! 
 
Jag kommer att dra två vinnare den 23/4, alltså på tisdag nästa vecka så tagga tills dess!!!
 
 
Vill också självklart tacka Rabén & Sjögren som sponsar mig med detta! 

15|52 Inte en ur mängden

Canon EOS 7D + Canon EFS 17-85mm f/4-5.6
 
[52 veckor är en utmaning för mig själv där jag ska fota ett foto riktat till ett tema varje vecka i ett helt år.]

14|52 Leva i nuet

Canon EOS 7D + Canon EFS 17-85mm f/4-5.6 | Fotat av min fina mamma
 
[52 veckor är en utmaning för mig själv där jag ska fota ett foto riktat till ett tema varje vecka i ett helt år.]

Hemma igen

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 + Canon EFS 55-250mm f/4-5.6 + Canon EFS 17-85mm f/4-5.6
 
Då så är man hemkommen! Det var inte en lätt resa hem. Tre flyg hem och tack vare att ett var försenat så missar man det andra. Så det blev en extra lång och knölig väg hem, men vilken resa! Jag har absolut inte haft tiden för att ligga på stranden och solbada, nej, jag har upptäckt en hel del av Sydafrika! :D Ni får säga till om ni vill veta mer om resan, bara kommentera. Men som sagt, hemma och ska komma in i vardagen igen.
 
Ovanför är lite smakprov på de bilderna jag har tagit under resan. De häftigaste är de från safarin och vyerna som man såg! Det var bara underbart mäktigt! Jag skulle lätt stanna en vecka till och vara på safari hela den veckan, för det var min barndomsdröm som gick i uppfyllelse! :D