{ Foto- och bokblogg á la Frida -

En sannolik historia - Karin Alvtegen

Canon EOS 7D + Canon EFS 17-85mm f/4-5.6 
 
Helena uppfyller en gammal dröm när hon och hennes man köper en liten gård i Norrland för att driva hotell. Men äktenskapet knakar i fogarna och snart är skilsmässan ett faktum. Kvar står Helena med hotellet, en förlorad tillvaro och en olycklig tonårsdotter. 

Finansmannen Anders karriär har varit framgångsrik. Men i takt med att pengarna strömmat in har tillvaron känts alltmer meningslös. På en raksträcka i Norrland utmanar han ödet och gasar och tänker att nu får det gå som det vill. Han vaknar upp på ett sjukhus. Efter sjukhusvistelsen tar han in på ett litet hotell i en norrländsk by. Där möter han Helena. 

I byn bor också den gamle Verner. Han lever utanför gemenskapen och uppfattas som en kuf. Ändå blir det han som får Helena och Anders att inse att det som de försöker förtränga i sina liv istället kan ge dem kraft att bryta gamla tankemönster och gå vidare.
 
Detta är en bok som har legat på pockettoppen ett bra tag. Sedan jag packade upp den på min prao för mer än ett år sen! Det var efter den praoen då jag började se den överallt och kände mig tvungen att läsa den som jag gjorde med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Vuxenromaner kan vara bra som dåliga i mina ögon. Jag har läst lika många dåliga som bra och jag vet att bara vissa inte faller mig i smaken. "En sannolik historia" var en av böckerna som inte intresserade mig till en hög nivå.
 
Karin Alvtegen har jag fått en känsla av att hon ska vara bra på "psykologiska" böcker, ett begrepp som jag inte riktigt kan få grepp om. Helt enkelt så försod jag inte boken på det planet som påstår sig vara psykologiskt. Jag såg bara en seg, sparsam historia av personer som deras vägar möts i livet, beskrivet med en vuxens i-landsproblem och beskymmer. Jag kan tänka mig att den var psykologisk nog men bara snarare att jag inte snappade upp det på de stunderna jag läste på väg till skolan.
 
Historiens perspektiv delas av Anders och Helena, två medelåldersmänniskor som försöker få kontroll över sina liv. Jag kan inte säga att jag känner mig underhållen av dessa två personer, de gav mig inte något att tänka på, något att relatera till eller något att reagera på. Stela svenskar båda två i mina ögon. De tänkte inget speciellt, klagade lite över sina liv, samtidigt som de försökte leva vidare med det livet som de inte gillade. Äsch, jag tror inte att jag förstår mig på karaktärer i medelåldern som har sin kris i livet. Inget för mig helt enkelt. 
 
Jag är som sagt inte imponerad av den här boken mest för jag inte var intresserad av den, den fick mig inte att sympatisera med den. Jag har inga fler fina ord att säga om boken så recensionen blir inte längre än vad den är. Alltså konstigt att jag inte hade något mer att säga om en bok som är populär som denna, och ska betona att den är populär inom vuxenromaner, inte bland ungdomsböcker. 
 

Sidor: 320
Serie: - 
Orginalspråk: Svenska
Bokförlag: Anderson Pocket AB
Utgivningsår: 2010
Första meningen: ""Anders kan du höra mig?""

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback