{ Foto- och bokblogg á la Frida -

Anna Karenina - Lev/Leo Tolstoy

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
 

Yes, I made it! Jag läste hela Anna Karenina. Jag är typ en legend. Nu sitter jag och överdriver men det var lite som ett äventyr som en kamp att ta sig igenom en rysk klassiker som Anna Karenina. Men stolt är jag och glad också för den delen, för detta var en av de finaste kulturella böckerna jag har läst. Klassiker brukar vara sega och jobbiga, men oftast har de något viktigt att säga eller en härlig handling. Och jag föll lite på mina knän för Anna Karenina. Jag kan titta på den tegelstenen och le för mig själv för det är en bok som jag skulle vilja att alla skulle läsa! Innan också vill jag påpeka att författarens riktiga namn är Lev, men det internationella namnet han har är Leo, därför slaschet i rubriken. Rätt ska vara rätt. 

 

Det man märker snabbt av i boken är att det är sjukt många karaktärer i boken som man följer och nämns och ja, det var lite förvirrande i början, men jag tycker att Tolstoy lyckades minska förvirringen väldigt mycket på ett snabbt sätt för jag var inne i boken, karaktärerna och situationerna på 100 sidor, och boken är ca 900 sidor. Huvudpersonen man följer är Anna Karenina. Hon är en gift förmögen kvinna som är varsam om allt och alla. Hon har huvudet på skaft och ordentlig. Det som kaosar runt hennes liv är den simpla kärleken. Hon tror att hon är kär i sin man som hon har en son tillsammans med. De är lyckliga och inget är fel, innan hon finner att sitt hjärta har ett annat hem, hos Vronskij. En ung greve som har bara haft tur i sitt liv att han har blivit så förmögen som han är. Och Vronskijs känslor är lika starka för Anna så hon känner att hon inte kan strunta i sin instinkt. I Ryssland på slutet av 1800-talet en skam. Det var ett bevis att man inte hade lyckas det med Gud ville att man skulle göra. Så att vara skild var inte en status man ville vara, för båda makarna.

 

Boke är skriven och utspelar sig under slutet av 1800-talet i Ryssland. Man kan läsa den här boken med avseende att veta om hur det var på den tiden, historiemässigt, men jag fastnade mer för grundhistorien. Det passade ju väldigt bra att jag höll på att läsa boken samtidigt som jag gick igenom 1800-talet runt om i världen på historian i skolan så jag drog några paralleller, men man läser Anna Karenina mest för handlingens skull. Men att den utspelar sig under 1800-talet får boken att få en fin sättning. Det är en urfin tid för miljön som samhälle. Jag älskar St Petersburg som det är beskrivet på den tiden, desamma med Moskva, lantlivet i Ryssland och så vidare. Klasskillnaderna framträder också fint och lämnar ett spår av 1800-talet, så att den utspelar sig under det här årtalet sätter sin prägel på boken, är som en ram på en tavla, rama ihop allt och ger bilden en extra guldkant.

 

All happy families are alike; each unhappy family is unhappy in its own way.Det är så hela boken börjar. Och det är också bokens tema. Att alla familjer man ser, alla relationer som man möter på så måste det finnas en svaghet, en olycka som gör att de skiljer sig från alla andra. Boken handlar inte enbart om Anna Kareninas dilemma utan också om alla runt omkring henne som är bunden till henne på något sätt. Det är bara att ta ut alla deras relationer med varandra skulle göra den här recensioner allt för lång och komplicerad, men jag vill att alla ska vara medvetna om att det är så mycket fler problem än Anna Karenina. Man får till exempel följa hennes bror också, hans fru systrar etc. Alla känner varandra på ett eller annat sätt, man ser sambanden helt enkelt.

 

Det som är bokens största dilemma är ju att man tror att man är lycklig kär och så visar sig att man finner en större kärlek i någon annan, vad gör man då? Ska man följa sitt hjärta eller försöka ignorera chansen? Det är det som Anna Karenina är mest känd för. Det som jag gillade starkt med den situationen var att Anna Karenina inte blev en fjantig tonårstjej som ville ha båda parterna som vilket kärleksroman man plockar upp nu för ungdomar, utan hon går igenom alla känslor som är logiska att känna, hon är mänsklig! I vissa lägen hatar jag henne för hennes handlingar för att hon är så girig och egoistisk, i vissa fall sörjer jag för henne med allt hon förlorar för att gå sin rätta väg. Jag tror inte många kvinnor var som henne på hennes tid, men jag tror att Leo Tolstoy har fått inspiration till allt runt omkring honom på 1800-talet då han skrev boken, att han visste nog en kvinna som var liknade Anna Karenina. Men det är min egna åsikt och inget som jag har sökt efter om det är sant, det är mest ett intryck.

 

Språket i boken är inget jag kan avgöra, boken har blivit översatt flera gånger och jag vet inte om det är översatt varje gång från originalet. Om jag vill bedöma språket på korrekt sätt  så måste jag främst lära mig ryska och finna originalhistorian. Vilket inte kommer att hända. Det som jag vill kommentera är att det ändå speglade det ryska kulturen, att man sa inte allt på ryska utan franska, engelska och latin var det vanligt att de pratade med varnadra, vissa fraser. Det framgick i boken efter hur många fotnoter som fanns över att det var ett annat språk. Jag vet att engelska och franska ansågs som ett poulärspråk och om man visade att man kunde lite höjdes ens rank.

 

Den här boken är som jag sa i början, en av de finaste kulturella böckerna jag har läst. Jag bläddrade mellan sidorna och kunde njuta av historian och inte räkna sidor till slutet hela tiden. Jag hade svårt till en början att tro att jag skulle gilla den här boken för klassiker brukar vara långa och dödstråkiga, men den här hade en krydda som ingen annan hade. Vilket krydda, ja det har jag inte så stor koll på. Kanske ni själva ska smaka och se efter för er själva? 


Kommentarer
evelina

Bra recension! Blev mer sugen på att läsa den nu :)

2013-07-24 @ 08:36:46
Lisa

Jag fick syn på den här boken i mina föräldrars bokhylla för några veckor sedan, och blev väldigt nyfiken på att läsa den. Och nu vill jag bara läsa den ännu mer! Tack för en bra recension! :D

2013-07-24 @ 10:01:32
http://bladvandaren.blogspot.com
Lena

Vill också verkligen läsa denna!!

2013-07-24 @ 12:08:40
http://lenasgodsaker.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback