Starka knoppar

 
 
 

Londons fasader


The Time Traveler's Wife - Audrey Niffenegger

  

Henry är en stilig, bohemisk bibliotekarie som älskar punkmusik. Clare är konstnär med en passion för storslagna pappersskulpturer och thaimat. 

 

De möts för första gången när Clare är 6 år och Henry är 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, men är sant. Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Plötsligt ställer hans genetiska klocka om sig och han kastas fram och tillbaka i tiden. Hans tidresor är spontana och okontrollerade som skapar Clare och Henrys kärlekshistoria. Men det gör inte deras kärlekshistoria enkel. 

 
Hur trolig är den här historien? Det är en fråga som jag trodde jag skulle få ställa tusen gånger om i den här romanen. Med tanke på att det är klassificerad som en roman, inte fantasy eller något annat. Men jag tänkte inte på det en sekund. Niffenegger använder sig av känslor som vi alla kan relatera med och gör att man sympaterar med historien utan att tänka. Man borde frågasätta om detta är ens verkligt, men man gör aldrig det under hela historien. Allt är på något sätt bara så logisk så riktigt så det ologiska blir så logiskt. Tidresor är ett intressant ämne som lätt kan bli förvirrande. Men Niffenegger håller den rätta balansen så man hänger med i Henrys tidresor. I boken speglas också en negativ sida av tidresor, att det är inte det lättaste att leva med som man vill tro att det är. Tidresor är inte längre en tidmaskin eller Hermiones tidvändare för mig utan också en sjukdom. 
 
Det är inte många karaktärer som presenteras genom bokens gång, men det gör att de karaktärerna som finns får strålkastarljus och deras personlighet får all uppmärksamhet. Niffenegger är suverän på att ge hennes karaktärer liv, att de sticker ut från sidorna. Boken hade en långsam takt som gjorde att jag lärde känna Henry och Clare enda in till benmärgen och förstod allas relationer till paret. Henry och Clare kändes så rent av äkta. Ingen av dem var perfekta, de växer upp, ändrar lite på sig genom livets gång och är ett stort bevis på att livet är inte så lätt som man tror. 
 
Boken utspelar sig genom en livstid för två karaktärer, båda hela tiden i olika tider i sina liv. Henry och Clare har den svåra uppgiften att leva liv parallellt med sina minnen. Saker som hände då som de förstår sen varför de hände. Jag älskar historier som vävs samman och i slutet förstår man alla steg av historien även om ordningen inte var 1,2,3. 
 
En stor anledning varför jag berömmer den här boken rakt igenom är nog för jag hade inga speciella förväntningar på den. Jag visste knappt vad den handlade om. När jag läste igenom recensioner för boken så verkade det som de flesta var besvikna och förväntade sig för mycket. Så när du bestämmer dig att läsa Niffeneggers bok så gör som jag: Förvänta dig inget. Bara läs. 

Livet i några rader

 
London... Var det verkligen för två dagar sen jag kom hem? Stressen har redan kommit ikapp mig men saken är det att jag gillar stress. Jag gillar att alltid har något på gång och jag lyckas alltid anpassa mig så bra till stress. Men stress ta alltid bort något på min prioriteringslista. Bloggen blev en sån punkt som försvann. Jag tror inte att ni förstår, men jag älskar min blogg och är lite irriterad på mig själv att jag inte uppdaterar. Men livet kommer före bloggen i alla sammanhang och det är jag okej med! Men London, herregud det var helt underbart! Jag älskar att resa allt för mkt! Om det hade varit gratis att resa så skulle jag inte varit kvar här! 

Bokfynd på Waterstone's


Ännu en helg i London. Sitter nu på Heathrow och väntar på flyget hem. I min väska ligger en tjock fysikbok som jag verkligen borde läsa men just nu orkar jag inte satsa på ett toppbetyg i fysik. Jag behövde verkligen den här helgen ifrån min vardag, skolan och ens i-landsproblem. Bara en helg att andas, slösa bort ens lön och äta sig fet. Som ni ser så blev det också en hög med böcker. Jag köpte en till idag som inte är med på bilden, All the Bright Places av Jennifer Niven som ska vara nästa storslagna bok för ungdomar enligt Waterstone's.