{ Foto- och bokblogg á la Frida -

The Time Traveler's Wife - Audrey Niffenegger

  

Henry är en stilig, bohemisk bibliotekarie som älskar punkmusik. Clare är konstnär med en passion för storslagna pappersskulpturer och thaimat. 

 

De möts för första gången när Clare är 6 år och Henry är 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, men är sant. Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Plötsligt ställer hans genetiska klocka om sig och han kastas fram och tillbaka i tiden. Hans tidresor är spontana och okontrollerade som skapar Clare och Henrys kärlekshistoria. Men det gör inte deras kärlekshistoria enkel. 

 
Hur trolig är den här historien? Det är en fråga som jag trodde jag skulle få ställa tusen gånger om i den här romanen. Med tanke på att det är klassificerad som en roman, inte fantasy eller något annat. Men jag tänkte inte på det en sekund. Niffenegger använder sig av känslor som vi alla kan relatera med och gör att man sympaterar med historien utan att tänka. Man borde frågasätta om detta är ens verkligt, men man gör aldrig det under hela historien. Allt är på något sätt bara så logisk så riktigt så det ologiska blir så logiskt. Tidresor är ett intressant ämne som lätt kan bli förvirrande. Men Niffenegger håller den rätta balansen så man hänger med i Henrys tidresor. I boken speglas också en negativ sida av tidresor, att det är inte det lättaste att leva med som man vill tro att det är. Tidresor är inte längre en tidmaskin eller Hermiones tidvändare för mig utan också en sjukdom. 
 
Det är inte många karaktärer som presenteras genom bokens gång, men det gör att de karaktärerna som finns får strålkastarljus och deras personlighet får all uppmärksamhet. Niffenegger är suverän på att ge hennes karaktärer liv, att de sticker ut från sidorna. Boken hade en långsam takt som gjorde att jag lärde känna Henry och Clare enda in till benmärgen och förstod allas relationer till paret. Henry och Clare kändes så rent av äkta. Ingen av dem var perfekta, de växer upp, ändrar lite på sig genom livets gång och är ett stort bevis på att livet är inte så lätt som man tror. 
 
Boken utspelar sig genom en livstid för två karaktärer, båda hela tiden i olika tider i sina liv. Henry och Clare har den svåra uppgiften att leva liv parallellt med sina minnen. Saker som hände då som de förstår sen varför de hände. Jag älskar historier som vävs samman och i slutet förstår man alla steg av historien även om ordningen inte var 1,2,3. 
 
En stor anledning varför jag berömmer den här boken rakt igenom är nog för jag hade inga speciella förväntningar på den. Jag visste knappt vad den handlade om. När jag läste igenom recensioner för boken så verkade det som de flesta var besvikna och förväntade sig för mycket. Så när du bestämmer dig att läsa Niffeneggers bok så gör som jag: Förvänta dig inget. Bara läs. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback