{ Foto- och bokblogg á la Frida -

Särskild - Nene Ormes

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 | Foto: Mamma | Modell: Jag
 
Spolier kan finnas om du inte har läst första boken, Udda verklighet!
 

Udda har verkligen en udda förmåga. Att kunna se verkligheter, saker som händer medan hon sover. På grund av dem så blev hennes kompis Daniel kidnappad och hon drogs in i en helt ny värld. Flera veckor efter att hon lyckades rädda  Daniel och lämnade allt om de sära bakom hennes rygg så har hon varit drömlös. Tills nu. Hon kan inte släppa flickan som krossar krusbär i hennes flykt i Uddas dröm. Udda kan se hur flickan hoppar ner i en brunn och blir omsvept av ålar när hon blinkar till. Det enda alternativet ser ut som att återvända till världen av de sära, leta upp Hemming igen och träffa Oraklet som har lovat att de ska träffas igen och alla andra som är runt omkring. Inte kunde hon förstå att den farligaste tiden att träda tillbaka för att bete sig som en sär igen är när festivalen i Malmö har dragit igång. Att vara en drömmare är en person som de flesta sära fruktar och vill göra sig av med. Innan festivalen är över kommer Uddas framtid att avgöras, på ett eller annat sätt.

 

Jag börjar med att berömma framsida, det är ju det första som man lägger märkte till på boken. Den blåa tonen och typsnittet lockar mig så framsidan ropar på mig. Också snyggt för att vara en svensk bok. Mamma själv tycker om de böckerna som kommer ut nu med svart kant på sidorna. Det är väldigt effektfullt på den här boken. Men man ska inte döma en bok efter ens omslag, så nu ska jag gå in på djupet.

 

Det som jag var mest orolig över var att jag inte kom ihåg precis alla karaktärer, men Nene Ormes presenterade om de på nytt på en smygande sätt. Det är inte som Harry Potter där de flesta beskrivs som "Och han kom genom korridoren, han som gjorde detta i förra boken..." Det är inte de bästa upplägget för mig i den nivån som jag läser i. Jag har ju läst de mesta och vet vad som passar mig. Som sagt gör Nene Ormes det smygandes så man själv märker inte hur man kommer ihåg allt från förra boken. Hur lyckas hon då? Jag tror att det är Uddas fina "udda" berättarröst och Ormes språk. Språket är gudomlig och i mitt synfält så står språket för 50% av boken! Jag kan bli underhållen av en bok med fantastisk språk, så vad är bra då? För min del älskar jag att man använder sig av ord som sticker ut eller man märker att författaren använder sig ofta av. Jag gillade visa ord som fick mig att haja till som "pisksnärtsnabbt" och "tvångsläka" som jag stötte på i boken. Man förstår vad orden betyder men man har aldrig stött på dem. Nästan lite som påhittade ord, sätta ihop två som bildar ett. Nene Ormes språk kändes väldigt modert som var utan slang och pratspråk. Det som jag också trivs med är versskrivet eller, som i detta fallet, löpande text men avbrotten som är kapitlen. Det som var rätt så irriterande är att det var många drömmar i boken och de var inte "märka" med kursiv text, utan löpte på som Uddas berättarröst. Visst kunde man väl tänka på att det plötsligt var tredje person som berättade, men när man är van vid att få det lite "märkt" var det irriterande.

 

Övernaturliga saker finns överallt, till och med i Malmö. Det är ju bevisat i den här boken. Jag gillar att de sära är kopplad till festivalen, såsom vi "normala" också är! Att man tar något som redan finns och kopplar på fantasin. Det är som någon skulle fråga ett Potterhead vilken plats som man tänker på så är det troligen först Hogwarts, men sen är det King's Cross, som finns ju i London! Så det är ett bra fusk om man inte orkar hitta på ett nytt ställe och det är också bra för då kopplar man platsen med boken. Om jag kommer att vara i Malmö någon gång under festivalen kommer jag hålla utsikt efter sära. Kanske till och med letar efter Hemming. Hemming är nog en av mina favoritkaraktärer från den här serien, Udda har nog täten för hon är verkligen en bekväm huvudroll. Annars håller jag fortfarande på Imona som jag gjorde i förra boken. Många karaktärer skulle jag kalla unika för handlingen.  Det finns en tvekande känsla inom min om den här serien och det är åldern. Den här boken kommer finnas bredvid första boken som står vid ungdomsavdelningen. Visst passar den att läsa av en ungdom, men Udda har ju flyttat hemifrån, har jobb och bor med sin bästa kompis. Det är tyvärr ingen igenkänelsefaktor på då för oss ungdomar och igenkänelsefaktorn är faktiskt en stor sak som en bok kan överleva på. Om man känner igen sig i problemen i boken blir man mer sugen att läsa och kolla hur huvudpersonen tar i tur med dem.

 

För att sammanfatta allt: Särskild är en märktig fortsättning på serien med ett språk och karaktärer som förtrollar mig. Självklart ska jag fortsätta på serien och kanske läsa om de två böckerna som finns medan jag väntar på tredje. Jag är imponerad också och stolt att det är ett svenskt verk!

 

Betyg: 9/10

Serie: De sära #2

Sidor: 279

Orginalspråk: Engelska

Bokförlag: Styxx Fantasy

Utgivningsår: 2012

Första meningen: "Krusbär krossas under fötterna och taggar drar i hennes t-shirt när hon snubblar genom buskarna  ut på gräsmattan."


Kommentarer
Amelie

Äääälskar bilden din mamma fotat på den här boken! Supersnygg :)

Kul också att du gillade boken :) Ska läsa den snart!

2012-08-17 @ 21:43:44
http://ameliesboktips.blogg.se
felicia

Vet du hur många böcker det planeras att komma ut? :)

Svar: Har inte den blekaste aning :P Tre tror jag på :)
Frida

2012-08-19 @ 13:04:49
http://feliciasboktips.blogspot.com
Ebba

I så fall får du åka ner hit till Malmö denna veckan! På fredag kan man dessutom träffa Nene! :O >.<

2012-08-19 @ 16:38:12
http://vitgulstrumpa.blogspot.com
tea4two

Som en cowgirl drar hon fram genom litteraturen. Läsandes snabbare än sin egen skugga. :-)

2012-08-20 @ 23:52:47
Nike Zelius

Fy vad snygg...

Känns bra, för jag satt nyss på Adlibris och var djupt upprörd över vilka fula omslag svenska bokförlag ger ut. Lät bli att beställa Hungerspelen för typ femte gången på raken för att jag inte kan förlika mig med något av omslagen.

(Okej, den med elden får godkänt - men jag vill ha MER än godkänt. Känns ovärdigt att en så populär bok inte kan få en utgåva som är snygg på riktigt. Våga vägra trilogisamlingen.)

2012-08-22 @ 21:17:17
http://www.bokmalande.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback