Älskade syster - Joyce Carol Oates

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

På annandag jul 1996 påträffades den sexåriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey mördad i källaren till familjens hus i Colorado. Mordet visade tecken på sexuell brutalitet och fallet väckte enormt mediaintresse. Hur kunde någon förgripa sig på den lilla flickan och lämna henne att dö, när resten av familjen sov några våningar ovanför?

Fallet, som har kommit att bli ett av de mest omtalade i USA, är fortfarande olöst.

Joyce Carol Oates ger i romanen Älskade syster sin version av de brutala händelserna och den fullskaliga mediacirkus som följde. Genom brodern Skylers ångestfyllda anteckningar tio år efter mordet berättas historien om en dysfunktionell familj besatt av skönhet och pengar. Här heter den lilla flickan Bliss Rampike, och hon blir i allt för unga år hårt drillad till att bli isprinsessa, en liten uppsminkad skönhetsdrottning på is. En morgon i december är Bliss försvunnen. Under natten har snön fallit, men det finns inga fotspår utanför huset - trots det hittar man ett brev där det står att dottern blivit bortförd. Polis tillkallas, men snart hittar man Bliss i husets pannrum, mördad och utnyttjad, till synes utan att övriga familjemedlemmar märkt något.

Oj, oj, oj! Det tog nästan ett halvår att läsa ut boken... Det var inte för den var dålig, utan mer att jag la ner den och började läsa en annan bok förra året då jag hade 200 sidor kvar för jag kände att jag behövde en liten paus från de tunga ämnet och sen så blev jag inte bara sugen att läsa plus att mot slutet kändes det som allt spårade ur.

Boken är som sagt Joyce Carol Oates tolkning på mordet på JonBenét Ramsey, vilket är en riktig historia och mordet har inte ens blivit löst. Oates har då skrivit från en synvikel som ingen ser det här mordet från, brodern. Jag vet inte om det fanns en bror i det riktiga fallet, men det var ett otroligt drabbat perspektiv. Folk skyller på Skyler, brorn som kom i gömmes av Bliss berömelse som aldrig skulle död sin syster. Folk drar sina slutsatser att en 9-årig grabb?!?

Handlingen är verkligen en absur och hemsk. Boken är uppbyggd att Skyler är författare till boken och som 19-åring försöker han sammanfatta tiden innan och efter Bliss död. Han beskriver sin uppväxt som alla spottar på honom. Hans föräldrar tappade hoppet om att han skulle bli något storslaget när han skadar sig under en gymnastikövning och aldrig repar sig fullt ut. Då kommer allas förväntningar på hans syster. Man ser allt från hans synvikel och boken är fylld av fotnoter som är barnsligt roliga och intressanta, men boken blir lätt trög för det är som man går igenom hela hans uppväxt, från alla hans kompisar till alla minnen han har. Det är så totalt synd för annars är det intressant att läsa.

Det kändes som boken inte ledde någonstans och mot slutet spårade allt ur totalt. Som man stod kvar i ett minne i tusen år och kom aldrig till saken. Innan Bliss dog så väntade man till hon skulle dö, det var målet, men när hon väl hade dött så spårade helt enkelt allt ur. Inget verkade vettigt, allt blev så tungt och segt. Men om jag inte ska se på handlingen så var språket underbart. Skylers berättaröst är ändå rätt skön att läsa, ibland grovt barnslig, ibland ironisk och oftast underhållande. Det var nog det som fick mig igenom boken, allt ironi som fanns.

Det som jag inte förstår mig på är hur Oates kan skifta så mycket mellan när hon skriver ungdomsböcker och vuxenböcker. Jag skulle aldrig kunna gissa att det är samma författare som har fått fram samma böcker. Jag vet inte riktigt om det är positivt att man kan skifta sitt skrivspråk eller negativt att man inte kan känna igen författarens språk. Det är nog en smak-och-tycka-fråga.

Titel: Älskade syster
Författare: Joyce Carol Oates
Betyg: 4/10
Serie: -
Sidor: 651
Kapitel: Det är fööör många att räkna men 7 delar.
Orginalspråk: Engelska (My sister, my love)
Bokförlag: Albert Bonnier
Första meningen: "Skyler, hjälp mig     Skyler jag är så ensam på det här stället Skyler jag är rädd     det gör så ont Skyler     du tänker väl inte lämna mig på det här hemska stället     eller     hur     Skyler?"

Brisingr - Christopher Paolini

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

 

Eder svurit. . . lojaliteter testas. . . krafter kolliderar.

Efter den kolossala kampen mot Imperiets krigare på de brinnande Plains har Eragon och hans drake, Saphira, flydde smalt med sina liv. Fortfarande finns det mer på handen förföraren och hans drake, som Eragon finner sig bundna av en härva av löften han kanske inte kan hålla.

Först är Eragon ed till sin kusin Roran: för att rädda Roran älskade, Katrina, från kungGalbatorix s kopplingar. Men Eragon tacka sin lojalitet till andra också. The Varden är i desperat behov av hans talang och styrka-as är de älvor och dvärgar. När oron hävdarrebellerna och strejker fara från alla hörn, måste Eragon göra val-val som tar honom överriket och utanför val som kan leda till oanade offer.

Eragon är den största hoppet att befria landet tyranni. Kan detta en gång-simplebondpojke förena rebellstyrkor och besegra kungen?

 


Oh my Godric! Hade jag verkligen förväntats mig att Brisingr skulle vara en sådan succé som den var? Nä, faktiskt inte. Såklart har jag fått en del spoilat, vilket inte har varit roligt (jag lovar er, det är svårt att undvika spolier när de kommer upp varje dag i skolan...), men om man inte tänker på det så har jag haft en underbar läsupplevelse! Ni som tyckte att Den äldste var helt okej så lovar jag er att det ändras här! Jag var rädd för att Brisingr skulle vara som den, långtråkig ibland och spännade emellan. Men  allt flöt på, svar på vissa frågor som man har haft dyker upp och ännu fler frågor dyker upp till sista boken.

Det som jag har märkt är såååå typisk Christopher Paolini är att vara överdetaljerad. Vad som än händer i boken så undgår man inte beskrivningar i boken. Det är nog därför det har tagit sin "lilla" tid att skriva böckerna. Det är beskrivningar överallt vilket jag uppskattar, men det enda minuset i boken är nog att vissa scener i boken, speciellt fight-scenerna är så överdetaljernade så jag inte får lusten att läsa för det blir så jobbigt för ögat. Jag vet inte om ni har upplevt det, om inte försök läsa Sagan om Ringen, inte den nya översättningen, utan förra. Jag klarade av 100 sidor sen dog jag. Nä, men det är synd att vissa scener är så överdetaljernade, men jag kan förstå Paolini som författare vill att vi läsare ska få den bilden som han får av boken, men jag tror att ingen kommer att ha precis samma bild som han.

Som sagt är skillnaden mellan Den äldste och Brisingr är att i Brisingr flyter allt på. Det stannar inte upp med att Eragon måste plugga som tar sin tid att beskriva i ca 100 sidor eller så. Utan alla scener har något mål att komma till och inte stannar till. Historien börjar arta sig, blivit så stor ifrån om man tänker från första boken. Och jag älskar böcker som kopplar saker från tidigare böcker som Harry Potter.

Detta är en sådan typisk killbok och det ser jag överallt i bokens handling. Pratet om vapen, överdetaljerade krigsscener etc. Men såklart tror jag som tjej att man uppskattar Brisingr men bli inte besvikna om ni inte gillar boken, att känslor inte är överutvecklade eller så för det är inget som killar skulle uppskatta. Bara en förvarning nu när ni läser tredje boken... Well, en sen varning :P

Varför, varför, varför var boken så underbart bra i korta drag: Underbar och uttänkt historia, detaljerat språk, bra flyt, Eragon är en väl utvecklad karaktär och man kan inte sluta vända sidor! Så, nu är det upp till dig att läsa!!!


Titel: Brisingr
Författare: Christopher Paolini
Betyg: 9/10
Serie: Arvtagaren #3
Sidor: 781
Kapitel: Föööör många för att tänka! Över hundra? :P
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Första meningen: "Eragon betraktade det mörka berget där de monster gömde sig som hade mördat hans morbror, Garrow."

Bleeding Violet - Dia Reeves

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 | Foto: Jag | Modell: Emma

Hanna vill bara bli älskad. Med ett huvud plågas av hallucinationer, ett medicinskåp fullt av piller och en garderob fylld med violetta klänningar, är Hanna trött av att vara utstött, den konstiga flickan freak. Så hon springer iväg till Portero, Texas på jakt efter ett nytt hem.

Men Portero är en mer främmande stad än Hanna förväntar sig. När hon försöker göra en plats för sig själv, upptäcker hon mörka hemligheter som skulle skrämma alla normala själ. Bra för Hanna, hon är långt ifrån normal. Eftersom denna galna tjej möter en ännu galnare stad, bara två saker är säkra: Allt kan hända och ingen är säker.

Början av boken var vädligt lovande, det var bara sen allt spårade ur. Jag tappade tråden om handlingen och var inte så intresserad av handlingen. Det tycker jag var grymt synd för baksidan och idén med boken var så lovande bra och jag önskar verkligen att boken skulle vara så som jag föreställde mig. Jag kom heller inte in i handlingen fullt ut vilket var också en av anledningarna varför jag inte gillade den.

Hela boken var som en tävling om vem som var galnast. Det var intrycket jag hade hela tiden. Visst, Hanna var inte så normal, men inte var någon annan i staden de bodde i. Det som den här boken var verkligen behov av var något normalt. Annars tror jag att alla läsare har inget att greppa tag om som de fattar. Jag hade absolut inget att greppa tag om som jag förstod var normalt.

Språket var verkligen tjatigt efter ett tag. Dia Reeves upprepade ungefär samma ord hela tiden och det uppskattar jag inte när väl boken har orginalspråket engelska och engelskan har en maaaaassa synonymer. Nä, boken var inte bra på något sätt. Tyvärr, jag kunde verkligen använt tiden till att läst en annan bok.

Titel:
Bleeding Violet
Författare: Dia Reeves
Betyg: 1/10
Serie: -
Sidor: 454
Kapitel: 36
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Simon & Schuster
Första meningen: "The truck diver let me off on Lamartine, on the odd side of the street."

Framme med alla böcker

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

Nu är jag framme i fjällen efter helvetet igår som jag fick uppleva. Men man är framme med sådär svala känslor. Och som ni ser har min bokhög ändras från förra gången ni såg den. Älskade syster har jag några fåtal 50 sidor kvar i så den ska jag läsa ut! Bleeding Violet kommer det snart en recension på och så läser jag Brisingr. Så, det blev en bokstatus.

Emma #2

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 | Foto: Jag | Modell: Emma <3

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time - Mark Haddon

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

Christopher John Francis Boone känner till alla länder i världen och deras huvudstäder och varje primtal upp till 7057. Han relaterar också till djur men har ingen förståelse för mänskliga känslor. Han hatar att nudda en annan människa. Och han avskyr färgen gul.

Denna osannolika historien om Christophers strävan att undersöka det misstänka mordet på grannens hund gör att han inte bara finner svaret på mordgåtan utan annt som är relevant för han själv.

Det som man nog minns bäst när man har läst boken är från vilken synvinkel boken utspelar sig ifrån. Man får uppleva hur Christopher, som har autism, ser allt. Det är väldigt underhållande och man förstår hur han tänker. Chistophers uppförande är inget konstigt, man får förståelse för honom. T.ex är det en i boken som skämtar med honom och han tänker "Jag gillar inte när folk skrattar åt mig" och sågår han därifrån. Jag förstår hans själv och jag skulle inte heller gilla ifall något skrattade åt mig. Men jag förstod att det var menat som ett skämt, det gör ju inte Christopher.

Språket bli då inte överarbetat, utan lätt och luftigt. I vissa böcker känns det som att språket blir överarbetat när det händer något spännande och det förstör lite känslan. Det händer inte i den här boken, garanterat inte. Det blir som man läser Christophers tankar direkt. Det är verkligen som Christoper (en påhittad person) skriver boken som han själv säger. Han berättar allt ifrån hans perspektiv och har uträkningar utav saker i boken. Det är lite annorlunda att läsa, men det gör att boken är fylld utav överraskningar! Och jag gillar hur kapitlerna är uppbyggda. Det är en nummerföljd på kapitelrna, men i primtalsordning. Så det är 2, 3, 7, 11 etc.

Detta var en lätt läsning och man behövde inte anstränga sig för att hänga med. En riktig mysbok! Så om du vill koppla av med en skön underhållande bok så greppa tag i den här! Plus man får en fin baktanke utav boken! :P

Titel:
The Curious Incident of the Dog in the Night-time
Författare: Mark Haddon
Betyg: 6/10
Serie: -
Sidor: 272
Kapitel: 51 (om jag räknade rätt)
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: David Fickling Books
Första meningen: "It was 7 minutes after midnight."

Sportlovsläsning

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

Nu börjar sportlovet för min del! Japp, det kommer att bli skönt! Ska vara i de svenska "alperna" och åka skidor så snön fräser om mig :P Såklart ska jag läsa några böcker medans. Men det kan hända att internetet inte vill funka i fjällen så räkna med att det kan bli en blogg utan inlägg en vecka. Vi får helt enkelt se :P

Ett litet tips!


My buddy Pia, en konstnärlig bokmal har nu inte bara en konstblogg utan en bokblogg! Vad det kommer att bli av med det vet ingen, men jag är supertaggad för att se vart detta kan leda! Så lycka till Pia!

Bokreans fynd för i år

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
Nu är jag klar för det här årets bokrea. Fem nya böcker idag och så plus boken ifrån onsdags. Och ledsen för de skabbiga bilderna... :(
 • Igelkottens elegans av Muriel Barbery
 • The Left Hand of God av Paul Hoffman
 • Switched av Amanda Hocking
 • Ringens brödrarskap (Sagan om ringen) av J.J.R Tolkien
 • Jokern av Markus Zusak
 • Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins
Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4

J.K Rowlings skrivande är på G


Jag tror att de flesta vet nu att J.K Rowling, hon som skrev den bästa historien ever Harry Potter, kommer att ge ut en ny bok. Hon sa själv att hon inte skulle ge ut någon ny bok, men jag förstår henne att man måste fortsätta skriva! Men såklart skulle det vara coolt om hon skrev bara den bästa, mest sålda serien i litteraturhistorien. Men jag som sagt förstår henne!


Först var jag supermegaglad! Så otroligt glad! Det kom inte som en chock, men glad blir man, men sen började jag tänka. Jag vill egentligen inte läsa hennes nya bok. Jag vill inte att den ska vara bättre eller sämre än Harry Potter! Plus det är en vuxenbok. Det gör mig inte så tänd... Nä, detta är inte längre lika roligt. Jag vill inte att hon ska ge ut en ny bok! Men jag förstår henne att hon inte kan sluta skriva...

Jag som trodde...

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4
Jag som trodde att jag inte ens skulle köpa någon bok under årets bokrea, men bokbloggar är ju bäst! Fick tipset om boken ovanför från en blogg i tisdags skulle kosta 79:- vilket gjorde mig knäsvag och tvungen att köpa den! Sen var jag nöjd.
Men sen får man höra av en annan att Pocketshop har 30% på hela sortimentet och då måste jag kolla vilka engelska böcker som finns så jag inte missar nåt!
Min tanke var att beställa många engelska böcker efter lovet för jag inte skulle hitta något på bokrean och det skulle bli som min bokrea, men jag tror att jag får tänka om ifall jag hittar något gott på Pocketshop imorrn... :P

Emma #1

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 | Foto: Jag | Modell: Emma

Guilty Pleasures - Laurell K. Hamilton

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

"Mitt namn är Anita Blake. Vampyrer kalla mig "The Executioner". Vad jag kallar dem kan inte upprepas.

Ända sedan Högsta domstolen beviljat odöda lika rättigheter, de flesta människor tycker vampyrer är bara vanliga människor med huggtänder. Jag vet bättre. Jag har sett sina offer. Jag bär ärren ...

Men en seriemördare har mördat vampyrer-och den mest kraftfulla blodsugare i stan vill att jag ska hitta mördaren ... "

I en värld där vampyrer, zombies och varulvar har förklarats juridiska medborgare i Förenta staterna, är Anita Blake en "animator"- ett yrke som innebär en höjning av död sörjande anhöriga. Men Anita är också känd som en skräckinjagande jägare kriminella vampyrer, och hon används ofta för att undersöka fall som är alldeles för mycket för konventionella polisen. Men som Anita vinner uppmärksamhet vampyr mästarna i hennes hemstad St Louis, riskerar hon också avslöja en spännande hemlighet om sig själv - källan till hennes ovanliga styrka och makt.

För det första! Va fan har omslaget med boken att göra? Jag förstår inte! Det var nog det mest irriterande omslaget jag har varit med om! Det är inte ens vettigt eller har något med boken att göra! Åh! Det gör mig galen! Och därför följer jag tråden med att ha vindruvor på bilden för att göra allt mer bisarrt.

Till boken nu för man ska inte döma en bok efter omslaget. Varför läste jag ens den här boken? Det är en serie med 20 böcker. Varför?! Jo, en av min kompis favoritserie. Så då måste man prova och början av boken började rejält spännande och jag blev chockad hur bra den var. Men på något sätt tippade allt mot mitten och det kändes som mitten av boken hade inget att ge. Och på slutet var det grymt spännande igen. Om jag ska hålla i en spännande bok så vill jag att spänningen ska hålla fram till på slutet, inte i vågor så det var nog det stora delen till att jag har något emot boken. Men slutet gjorde att jag måste läsa andra delen i serien. Jag kommer garanterat inte läsa klart serien, men jag är sugen på att veta vart detta kan leda till.

Boken handlar generellt om att Anita, en tuff tjej med sin svaghet som människa, ska hitta en person som mördar hennes fiender - vampyrer. Man kan ju säga att hon inte gör det så frivilligt. Jag tyckte att boken hade ett bra mål att nå, men det liknar så mycket som redan finns. Den här boken kom ju egentligen innan allt annat (skriven på 90-talet), men det känns bara likt annat man har läst. Lite som True Blood, fast ändå inte... Vampyrerna har ialla fall lite klass, de är en del blodiga av sig, det som jag förväntar mig av en vampyr.

Anita försöker framstå som en modig, orädd kvinna, men från hennes perspektiv ser vissa saker inte så starka ut ifrån hennes sida. Det som är hennes svaghet som hon själv inte vill erkänna är att hon är människa. Jag tror att det är en av anledningarna till att hon jagar övernaturliga varelser, för hon själv är svag. Och hon är för stolt för att bli ex en vampyr. Men ibland irriterar jag mig på hennes tänk, så inte en helt perfekt karaktär.

Titel: Guilty Pleasures
Författare: Laurell K. Hamilton
Betyg: 5/10
Serie: Anita Blake, Vampire Hunter #1
Sidor: 266
Kapitel: 48
Anpassad ålder: 15+
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Joven books
Första meningen: "Willie McCoy had been a jerk before he died."

Många porträtt

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4| Foto: Jag | Modell: Emma, Emily

På senaste tiden har det kommit upp porträtt bilder och det kommer fler! Så förberedd er på det! :P

Veckans karaktär #10

(källa)

Veckans karaktär: Rose Hathaway ifrån serien Vampire Academy av Richelle Mead

Rose, eller Rosemary som hon egentligen heter är 17 år och en dhampir, en blandning av en människa och vampyr. Hon skulle egentligen vara död. Hon var med hennes bästa vän Lissa och Lissas familj i en bilolycka. De enda som överlevde var Lissa och Rose. Rose skulle ha dött, men hon överlevde. Efter olyckan har Rose känt varenda känsla som Lissa har gjort. Hon har ett speciellt band med Lissa. Med det speciella bandet blir det en självklarhet att Rose ska bli Lissas guardian. Det är det hon blir tränad för. Att tjäna prinsessan Lissa Dragomir. Till den personen hon är skyggkysst till. Men det kommer inte bli lätt att inte kunna sätta sig först i något sammanhang, utan dem kommer alltid först, Lissa kommer alltid först.

Rose har mörka ögon, mörkbrunt långt hår och lättbrändhy. Hon beskrivs som vacker med utländska drag. Kaxighet fyller nästan hela hennes personlighet. Det många inte få se av henne är sidan som bryr sig oerhört mycket om dem hon står nära, mer än vad hon bryr sig om sig själv och vill aldrig beskymra dem med hennes känslor.

Böcker Rose dyker upp i:
Vampire Academy
Frostbite
Shadow kiss
Blood Promises
Spirit Bound
Last sacrifice

En liten kick!


Så ser bloggen ut just nu, en lite rosachock. En liten ny förändring, men inte så mycket.
Så vad tycks? Var det på tiden eller var förra bättre?

God damn Beautiful

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 | Foto: Jag | Modell: Amina, miiinas.blogg.se

Stor i käften - Joyce Carol Oates

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

En dag hämtas 16-årige Matt Donaghy på skolan av polisen. På skoj har han sagt att han tänker spränga skolan i luften och någon eller några tog honom på allvar. Det blir början på en tid fylld av svek och ensamhet, men också början på en ny vänskap. En lyhörd skildring av tonårens alla osäkerheter och utanförskap, skriven av en författare av yttersta världsklass.

Joyce Carol Oates ungdomsböcker chockar mig på något ofattbart sätt. Oates vågar verkligen pressa varenda känsla som författarer int ehar gjort. I den här boken pressas relationerna mellan varnadra rejält. En av huvudkaraktärerna, Ursula, hon har inte direkt den bästa kontakten med sina päron. Och man vet själv när man har pressat sig själv till gränsen då man tror att sina föräldrar ska koka av syra. Det har jag inte fått så bra beskrivet som i den här boken. Det är som Oates själv är ungdom och vet precis hur det är! Vilken synvinkel vi ungdomar ser allt i och hur vi tänker. Jag tycker det är så ofattbart bra!

Handlingen är helt okej, inte lika bra som i hennes andra ungdomsbok Vilda gröna ögon. Men det som jag gillar med boken är det dolda budskapet att man kan alltid hjälpa alla, oavsett om du känner dem väl eller om det är en komplett främling. Det är något inte många kanske gör. Vi tänker nog att såklart ska man hjälpa dem som behöver, men om en fråmling frågar efter hjälp är det på något sätt lättare att säga nej. Åh, böcker får en verkligen att börja tänka!

Titel: Stor i Käften
Författare: Joyce Carol Oates
Betyg: 7/10
Serie: -
Sidor: 288
Kapitel: 49
Anpassad ålder: 11+
Orginalspråk: Engelska (Big Mouth and Ugly Girl)
Bokförlag: En bok for alla
Första meningen: "Det var en vanlig januarieftermiddag, en torsdag, när de kom och hämtade Matt."

Kapat och klart

Fick en frågan av en som vet att jag har kapat håret och ville se en bild på mig då jag har utsläppt. Ja, det kan jag väl visa och resultatet är ovanför :P Ni som vill veta hur långt jag hade förut så är bilderna undertill. Jag var faktiskt inte så ledsen över att få bort allt hår utan mer glad för förändring. Nu har det gått mer än en månad och jag är fortfarnade nöjd och saknar inte mitt långa hår. Men det kommer att växa ut så jag blir väl inte av med det för evigt. :P

Hearts in the air

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

Medans jag lånar böcker på bibblan...


...har jag 50 st olästa böcker i min bokhylla. 49 st på bilden. Jag vet, det är sjukt! Så mitt mål det här året är att läsa de flesta av dem! Jag vet själv att det kommer att komma flera nya tillskott genom året, men max 20 olästa böcker innan årets slut. Det låter väl som ett bra mål?

Och NEJ, jag orkar inte skriva upp dem, ni kan se generellt vad som finns.

Shadow Kiss - Richelle Mead

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

OBS! Tredje boken i serien som vill veta :P

Efter allt hemskt som hände under jullovet är det äntligen vårtermin och Rose försöker se fram emot att snart lämna sin high school och komma ut i världen med Lissa. Men det finns vissa problem: 1) Rose börjar se konstiga syner (är det döda människor?) och 2) Kommer det någonsin bli allvar mellan henne och Dimitri när båda är Lissas beskyddare och i tjänst 24/7? När ska Rose få tänka på sig själv i första hand? Göra vad hon vill?

Det var länge sen jag verkligen har fått panik utav en bok. Jag kan inte ens minnas vilken bok som var den senaste men jag vet att den här var den första på läääänge. Att en bok är så otroligt bra och spännande så hjärtat pumpar extra snabbt och man vet inte längre vad man ska vänta sig på nästa sida. Det som är är glad över är att tredje boken i serien inte blev ett litet magplask som förra med att spänningen kom i slutet. I dne här byggs spänningen på från första sidan och ut och ligger kvar efter man har läst ut boken! Amazing!

Karaktärerna! Åh, jag smälter hur bra de är! Jag älskar verkligen Rose och jag tror att det är beror på att jag känner igen mig en hel del av henne i mig. Inte är det så nu att jag är kopplad med en person och känner dens känslor, utan mer hur Rose är som person, vilka vanor hon har och så. Hon är rätt så låst och vill inte att folk ska oroa sig om henne. Hon håller på sina känslor en hel del och det känner jag grymt mycket igen mig. Jag är inte den typen som inte vill att folk ska oroa sig om mig, jag oroar mig mer för dem än mig själv. Det gör Rose med.

Det som jag tycker är lite typiskt är att alla okända ord som finns i boken som betyder något är något på ryska. Är inte det lite obvious? :P Ja, ja, jag tror att jag är den enda som märker det och suckar lite lätt av hur uppenbart det är varför just ryska av ALLA språk på jorden.

Om jag ska vara ärlig så lägger jag inte så mycket tyngd på språket i boken för man är mest intresserad om vad som kommer att hända på nästa sida så på något oförklarigt sätt lyckas Mead fånga en som en fisk i ett nät. Jag vet inte hur stor vikt språket har med det, men det måste ändå vara bra för det flyter på och är så supermegaspääännande!

Titel: Shadow Kiss
Författare: Richelle Mead
Betyg: 9/10
Serie: Vampire Academy #3
Sidor: 443
Kapitel: 29
Anpassad ålder: 14+
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Penguin Book
Första meningen: "His fingertips slid along my back, applying hardly any pressure, yet sending shock waves over my flesh."

En liten tanke för idag

Idag är det Alla hjärtans dag,
men också forever alone day...
Det beror på vilket perspektiv du ser det på
om du är deppig idag
eller hyperglad
eller neutral.
 
 
14 februari är för mig en dag
då jag vill vara med vänner
och familj
och visa dem att man bryr sig om dem med
men såklart måste man visa
att man bryr sig om sitt ego också.
 
 
Såklart alla som är singel blir irriterad
på par som håller en kyss emellan sig längre
och alla som är ett par blir irriterade
på andra som är deppiga för de inte har någon att vara med.
Sanningen är att vi alla har någon
att vara med.
 
 
Så var med din pojk/flickvän
umgås med din familj
krama dina vänner
tänk på dig själv
prata med din hund
och visa att du bryr dig om dem.
 
 
En sak som vi borde göra varje dag.
Visa att vi bryr oss.
Men oftast glömmer vi
och den här dagen påminner mig om
och om igen
att bry mig om de som står mig nära.
 
<3

GLAD ALLA <3 DAG!

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4| Ren och skär inspirationskälla härifrån!

My Soul To Take - Rachel Vincent

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 | Foto: jag | Modell: Amina

Hon ser inte döda människor, men...

Hon känner av när någon i hennes närhet är på väg att dö. Och när det händer, tvingar en kraft utanför hennes kontroll henne att skrika tills strupen torkar. Bokstavligen.

Kaylee vill bara njuta av att ha uppmärksammats av de hetaste killen i skolan. Men en normal dag är svårt att komma med när Nash verkar veta mer om hennes behov att skrika än hon gör. Och när klasskamrater börjar släppa döda utan någon uppenbar anledning, vet bara Kaylee som kommer att bli nästa...

Jag är lätt förvånad att jag gillade boken, gilla gilla boken. Jag fastnade för konceptet, karaktärerna och frågorna som dök upp i boken. I början läste jag mest i syfte att få svar på fårgor som byggdes upp genom inledningen. Men sen läste jag självmant för den var bra.

Så, vilka monster finns i den här boken då? Ja, inga som jag har träffat på innan vilket ger boken ett plus. bean Sidhe. Vet ni vad det är? Så fort jag stötte på det i boken sökte jag på den bästa sökmotorn som hjälper mig mer med mina läxor än vad mina päron gör och läste om det. sen när jag väl läste på i boken så var förklaringen meningen efter så ni som vill veta vad det är för nåt, sök antingen på Google eller läs boken helt enkelt.

Karaktärerna var väl inget att klaga över. Jag irriterade mig inte alls på huvudkaraktären, inte heller Nash. Den enda som jag hade mycket agg för var Kaylees bästa vän. Jag ville egentligen rycka bort henne ifrån handlingen men det är lite omöjligt för hon hade sin roll i storyn.

Som ni ser så står det på framsidan av mitt exemplar ifrån bibblan "Twilight-fans will love it". Well, kanske gör dem det, vem vet? Men detta liknar inte alls Twilight. Så, nu har jag sagt det både i min recension och i lappen som finns i boken till nästa läsare till boken. Nä, men jag tyckte ändå att boken var unik lite i sig. Det är svårt att säga att en bok är unik nu för tiden för det ploppar upp tio stycken nya böcker varje vecka, men men...

Så detta är en bok till er alla som inte klarar av fler fega vampyrer, håriga varulvar, onda féer och fallna änglar utan vill suga på en ny karamell - Bean sidhe. Och såklart om ni vill ha en underhållande bok så reservera den på bibblan eller köp den. Det är ditt val! :P

Titel: My Soul To Take
Författare: Rachel Vincent
Betyg: 8/10
Serie: Soul Screamers
Sidor: 345
Kapitel: 21
Anpassad ålder: 12+
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Mira Ink
Första meningen: ""Come on!"""

I think somebody were here

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

Flawness

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 | Foto: Jag | Modell: Amina miiinas.blogg.se

Beauty Shot

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 | Foto: Jag | Modell: Amina miiinas.blogg.se

Ni har nog listat ut att jag har varit ute och fota med Amina idag ute i kylan och snön. Jag älskar verkligen bilderna på mig själv (måste få ha ett ego :P) och de bilderna kommer att dyka upp på Aminas blogg, vissa har redan kommit upp ifall någon är intresserad :)

Extremely Loud and Incredibly Close - Jonathan Safran Foer

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

I en vas i en garderob några år efter hans pappa dog i 9/11 hittar nioårige Oskar en nyckel... Men av alla New Yorks 162 miljonerlås öppnar den?

Så börjar en jakt som tar Oskar - uppfinnare, brevskrivaren en amatör detektiv - över New Yorks fem stadsdelar och in i blandade liv av vänner, släktingar och kompletta främlingar. Han får tunga kängor, ger han sig små blåmärken och han kommer  allt närmare till hjärtat av en familj mysterium som sträcker sig tillbaka femtio år. Men kommer det att ta honom något närmare eller längre från sin förlorade far?

En sådan jävla underbar bok! Jag kommer bara att sprida ut en massa lovord i den här recensionen för det förtjänar den här boken! En bok om hur man kan släppa taget om någon i ett annorlunda väg. Oskar stod väldigt nära sin pappa, han var den enda som förstod Oskar och den enda personen som Oskar stod nära. Boken berättar om hur det är två år efter World Trade Center rasade med Oskar pappa inuti och Oskar har inte släppt taget än. Han kan inte helt enkelt. Man får återblicka minnen, brev blir lästa och nutiden håller på att skapa en framtid i boken. Oskar brukade leka en lek med sin pappa. Spanningsexpedition. Han får olika kluringar att lösa från sin pappa och den sista kluringen är nyckel Oskar hittar i hans pappas garderob. Och det enda ledtråden han får är "Black".

Dialogerna i boken är extremt speciella. Det sitter liksom ihop. Man brukar byta rad när en annan ska prata, men citatet fortsätter på sidan så det var lite jobbiga att läsa, men underbara och så otroligt intressanta. Jag älskar att man kan leka så mycket med struktur i en bok som Jonathan Safran Foer gör. Vissa sidor är fyllda me dtext, vissa andra är det bara en mening på. Vissa andra är tomma. Vissa har bilder på sig. Vissa har någon ringat in en massa ord. Vissa har bara en massa siffror. Det är en så udda, unik bok som gör den så intressant att läsa. Man vill inte släppa den för man vill veta hur han har gjort härnäst.

Men såklart är språket underbart för boken. Handlingen passar så bra med allt och han visar att istället för att skriva "Och i boken stod inget" så skriver han så här "Och i boken stod:" och det följs med tre tomma sidor. Istället för att beskriva det med ord så kan man ju skriva lite bildligt också!

Personerna i boken är bra, förutom Oskar som är så genial. Han har sitt tänk som jag inte har läst någon annan stans. Han sticker verkligen ut och är inte vilken nioåring som helst. Jag är så säkert så jag säger att jag vet att alla kommer att älskar Oskar som karaktär!

När jag läste slutet blev jag först lite besviken, men sen förstod jag vad han ville få ut av slutet vilket gjord eatt boken blev så jäkla mycket bättre! Så ni som läser slutet tänk lite om det innan ni blir besvikna!

Så varför ska du läsa den här boken??? Den är så genial, speciell och unik. Jag har inte läst något liknade.

Titel: Extremely Loud and Incredibly Close
Författare: Jonathan Safran Foer
Betyg: 9/10
Serie: -
Sidor: 326
Kapitel: 14
Anpassad ålder: 14+
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Peguin Book
Första meningen: "What about a teakettle?"

Legend - Richard Matheson

Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

Robert Neville är den siste mannen på jorden – men han är inte ensam.
En fasansfull farsot har dragit fram och gjort att resten av mänskligheten – män, kvinnor och barn – har muterat och förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod.
Hopplösheten i Roberts liv är total, ändå förmår han inte göra slut på det. Han lever sitt liv på det enda sätt han kan: på dagarna åker han runt i det ödelagda Los Angeles och letar efter sina vilande fiender för att ta slut på dem, en efter en, med en påle i hjärtat. På natten barrikaderar han sig i sitt hus och ber om att få se ännu en gryning.
Så en dag händer något som stör hans monotoni. Men är det en välsignelse eller en förbannelse?
Robert Neville är den siste mannen på jorden – men han är inte ensam.

En fasansfull farsot har dragit fram och gjort att resten av mänskligheten – män, kvinnor och barn – har muterat och förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod.

Hopplösheten i Roberts liv är total, ändå förmår han inte göra slut på det. Han lever sitt liv på det enda sätt han kan: på dagarna åker han runt i det ödelagda Los Angeles och letar efter sina vilande fiender för att ta slut på dem, en efter en, med en påle i hjärtat. På natten barrikaderar han sig i sitt hus och ber om att få se ännu en gryning.

Så en dag händer något som stör hans monotoni. Men är det en välsignelse eller en förbannelse?

Jag tror att många har sett filmen av den här boken, I am legend, känner ni igen det då? Jag har inte sett filmen än, men den lär vara läskig (ialla fall mina vänner påstår det). Boken var nog inte så läskig, det är ju såklart hur man upplever det.

Tänk dig själv som den sista månniskan på jorden. Vad skulle du göra? Tänka? Leva? Skulle du klara av det? Att inte prata med någon än dig själv? Det skulle jag nog inte klara av. Om man tycker sånna tankar är intressanta, så greppa tag i den här boken! Det som jag gillar stenhårt med boken är att boken är skriven 1954. Och framtiden som boken utspelar sig i är 1976 och ändå så känns det som vår framtid. Det skulle lika väl vara vår tio år framåt! Tänk dig någon som har skrivit en bok 1950 och när man läser boken just nu så känns det som boken beskriver ens framtid. Det är läskigt bra med beskrivningar, att det fortfarande är modert!

Jag hade nog förväntat mig att boken skulle vara mer spännande, men det var nog bra att det inte var det för det skulle vara så klyschit. Om det skulle varit det skulle nog jag inte känna att det skulle vara troligt. Mer som en actionbok som man hoppas att folk ska läsa pga actions och fighter. Nä, jag gillar att det inte är så.

Den chock fick jag. Vampyrer? Vampyrer... Det har inte sjunkit in i mig än. Det var vampyrer inte zombies som jag hade förväntat mig. Men whatever. Boken var bra, bättre än vad jag hade väntat mig!

Titel: Legend
Författare: Richard Matheson
Betyg: 6/10
Serie: -
Sidor: 212
Kapitel: 21
Anpassad ålder: 14+
Orginalspråk: Engelska (I am Legend)
Bokförlag: Styxx Fantasy
Första meningen: "Molniga dagar var Robert Neville aldrig säker på när solen gick ner, och ibland var de ute på gatorna innan han hade hunnit tillbaka."

Favoriter #2 Serier

Harry Potter av J.K Rowling
 1. Harry Potter och De vises sten
 2. Harry Potter och Hemligheternas kammare
 3. Harry Potter och Fången från Azkaban
 4. Harry Potter och de flammande bägaren
 5. Harry Potter och Fenixordern
 6. Harry Potter och Halvblodsprinsen
 7. Harry Potter och Dödsrelikerna
Darkest Powers av Kelley Armstrong
 1. The Summoning
 2. The Awakening
 3. The Reckoning
The Mortal Instruments av Cassandra Clare
 1. City of Bones
 2. City of Ashes
 3. City of Glass
 4. City of Fallen Angels
 5. City of Lost souls
 6. City of Heavenly Fire
Hungerspelen/The Hunger Games av Suzanne Collins
 1. Hungerspelen
 2. Fatta eld
 3. Revolt
Imorgon när kriget kom-serien av John Marsden
 1. Imorgon när kriget kom
 2. När natten är som mörkast
 3. Den tredje nattens kyla
 4. Nu är mörkrets tid
 5. Så grydde hämndens timme
 6. I skymmningens land
 7. På andra sidan gryningen
The Iron Fey av Julie Kagawa
 1. The Iron King
 2. The Iron Daughter
 3. The Iron Queen
 4. The Iron Knight
Arvtagaren av Christopher Paolini
 1. Eragon
 2. Den Äldste
 3. Brisingr
 4. Arvtagaren
Blodsarvet av Hendrik Larsson
 1. Krigarhjärta
 2. Isöhäxan
 3. Untitled...
Den mörka materian av Phillip Pullman
 1. Guldkompassen
 2. Den skarpa eggen
 3. Bärnstenskikaren
The Seven Kingdoms av Kristin Cashore
 1. Graceling
 2. Fire
 3. Bitterblue

Spells - Aprilynne Pike

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

Sex månader har gått sedan Laurel räddade porten till  fe-riket Avalon. Nu måste hon tillbringa sin sommar där, återuppta hennes kunskaper som Höstfe. Men hennes mänskliga familj och vänner är fortfarande i livsfara - och porten till Avalon är mer hotad än någonsin.

När det börjar bli dags att skydda dem hon älskar, kommer hon att stå vid David, hennes mänskliga pojkvän, för att få hjälp? Eller kommer hon vända sig till Tamani den elektrifierande fen med vilken hon anslutning är obestridlig?

Det som jag minns ifrån första boken var att den var mysig att läsa, en aning barnslig och löjlig, men den var mysig på något sätt. Den här hade nog samma känsla, men absolut inte samma kvalité på innehållet. Det var tråkigt och det händer inget roligt alls. Bara jobbiga problem, plugg och triangeldrama som har blivit löjligare än vad jag minns det. Jag tyckte början var bra för de gjorde att man hängde med från början, även om det skulla vara två år sen man läste boken så det var lätt att hänga med.

Och hur mycket måste jag klaga på att tvåorna brukar oftast vara sämre än första boken, men hur dålig är ju såklart frågan. Den här var tyvärr gräsligt dålig. Så  dålig så jag ska nog lägga av att fortsätta på serien. Jag orkar inte med serier som man vet inte om det kommer bli bättre efter en dålig bok. Så dettta kommer bli en serie som jag inte kommer att fokusera på alls.

Såg tillbaka på vad jag hade gett första boken. 8/10.... ja, det var ett högt betyg som första boken förtjänade. andra boken kommer garanterat få lägre. Men jag gillar framsidorna på något sätt. De är lite barnsliga, men rofyllda på något sätt. Jag förväntar mig inte så mycket allvarlighet i böckerna när jag ser dessa omslag. Omslag har faktiskt en viktig roll i de flesta fallen, vilken är lite sjukt, men logiskt.... Texten i den här exet är stor och luftig vilket gör det snabbt och lätt att läsa boken, men såklart, den blir tjockare.

Titel: Spells
Författare: Aprilynne Pike
Betyg: 3/10
Serie: Wings #2
Sidor: 426
Kapitel: 27
Anpassad ålder: 12+
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Harper Collins
Första meningen: "Laurel stood in front of the cabin, scanning the tree line, her throat constricting in a rush of nerves."

Stardust - Neil Gaiman

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

Någonstans på den sömniga engelska landsbygden finns den lilla byn Wall. I sex hundra år har den legat på sitt granitutsprång, öster om den höga stenmur som har givit byn dess namn.
Här bor Tristan Thorn som har förlorat sitt hjärta till den vackra Victoria Forester. Men Victoria är kall och oåtkomlig lika oåtkomlig som den stjärna hon och Tristan ser falla från himlen en klar oktoberkväll.
Den kväll avger Tristan ett obetänksamt löfte som tvingar honom att gå genom öppningen i muren, bort över ängen och vidare in i sitt livs mest oförgätliga äventyr

Jag tror att de flesta har sett filmen av den här boken före de ens förstod att det fanns en bok som den var baserad på. Jag är en av dem som gillade filmen (såg den fär två år sen) och tänkte ge boken en chans. Och jag ville prova på att läsa om Neil Gaiman, en av de författarna som man har hört bra om. Så det var väl de största syfterna jag ville läsa boken. Men var det som jag hade förväntat??

Början var verkligen oskyldig som i en saga. Det gillar jag mycket. det som gav den här boken en extra gnista var nog att man kände de sagoliknade känslan hela storyn igenom. Att läsa en bok med sagokänsla över den och den är spännande bra. Detta är inte en saga för femåringar utan till ungdomar och vuxna som vill hitta sig själv som barn igen. Jag tyckte att det var lätt att komma in i berättelsen också, men det kan beror på att jag har sett filmen, för börjorna liknar varandra mycket.

Boken har ett lugnt tempo av något slag. Det är inte som i filmen då dfet är action hela tiden, stider hit och dit. I boken var det mer samlat och den behövde inte en stor fight för at locka till sig läsare. Om det skulle vara så skulle dne nog tappa sin magikänsla av saga.

Titel: Stardust
Författare: Neil Gaiman
Betyg: 4/10
Serie: -
Sidor: 248
Kapitel: 10
Anpassad ålder: 11+
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Harper Teen
Första meningen: "There was once a young man who wished to gain his Heart's Desire."

Bokagenda


MIN BOKIGA AGENDA FÖR IDAG
 • Läsa mycket i Spells
 • Skriva upp nya böcker på min boklista över 2012 (som nu innehåller 76 böcker)
 • Hämta en bok på bibblan
 • Skriva recension på Stardust av Neil Gaiman
 • INTE låna fler böcker på bibblan

To-read shelf, fast på riktigt


Ni som har Goodreads vet ju att manhar en "hylla" där som böcker som man vill läsa eller ska läsa står. Jag ahr en sådan på Goodreads med ca 120 böcker och så har jag en sådan i verkliga livet där det står sex böcker. De brukar mest stå bibbloböcker och böcker som jag har lånat ifrån kompisar. Sen ställer jag också böcker som jag måste läsa snart oc hdet är bl.a Brisingr och Arvet. Så nu har ni tjuvkikat påvad jag kommer att läsa härnäst. Har ni en hylla där ni lägger förstprioriterade böcker?


Frostbite - Richelle Mead

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4

Andra boken i serien för er som vill veta. :)

Rose ska gå igenom ett lämplighetstest för beskyddare. Testet ska ske hemma hos en beskyddare utanför skolområdet. Och det är bara hon och hennes intruktör, Dimitri, som ska åka! Och resan tar fem timmar!

All glädje och förväntan inför testet försvinner dock så snart de når resans mål. Det är något som är väldig fel i det ensligt belägna huset...

Frostbite var väldigt bra, men inte i samma klass som första boken. Den största skillnaden mellan böckerna är nog att i första boken så byggdes spänningen upp redan från första början. I Frostbite stod den en paus till de sista 100 sidorna då det verkligen rök på. Annars är karaktärerna sig själv, ja, för det mesta. Det dyker också uppen ny karaktär som jag gillar oerhört mycket, men tack vare honom blir romatik större ämne än något annat och jag har börja få nog av romanser hit och dit, kan inte bestämma sig om vem man är kär i, triangeldrama eller fler. Well, men jag klarar av det, jag lovar så jag ska inte dra av för mycket av betyget pga det.

Rose, huvudkarktären, är jag verkligenn ett stort fan av. Hon är självständig, vet vad hon vill (i de flesta fallen) och hon är verkligen en av de bokkaraktärerna som jag vet som jag skulle kunna ha som förebild. Rose är på något sätt annorlunda ifrån de andra tjejrollerna i böcker. Hon beter sig inte riktigt som någon annan, står för sig själv och behöver ingen kille för att kunna stå på jorden.


Titel: Frostbite
Författare: Richelle Mead
Betyg: 7/10
Serie: Vampire Academy #2
Sidor: 327
Kapitel: 23
Anpassad ålder: 13+
Orginalspråk: Engelska
Bokförlag: Penguin book
Första meningen: "Things die."

Den äldste - Christopher Paolini

Canon EOS 7D +
Canon EFS 50mm f/1.4
Canon EOS 7D + Canon EFS 50mm f/1.4 | Foto: Jag | Modell: Tova med sin tjocka pingvinjacka :P

Spoliervarning ni som inte har läst Eragon

Eragon och hans drake Saphira lyckades visserligen rädda rebellerna från ett ödesdigert nederlag i det stora slaget vid Tronjheim, men än har de mycket att lära, både om magi och om stridskonst. Eragon måste ta sig till alvernas rike Ellesméra, där finns kunskap som han måste inhämta innan han är en riktig Drakryttare. Det blir en färd fylld av fantastiska upplevelser och nya insikter - men också av smärta och förräderi. Inte ens de som står honom närmast är att lita på.

Samtidigt hotas Eragons hemby Carvahall. Efter det som hänt har den onde Galbatorix fått upp ögonen för den, och livet där är inte längre lugnt och undanskymt. Eragons kusin Roran har fått sin egen strid att utkämpa - en strid som hotar allt som Eragon har kärt.

Well, well. Andra boken med Eragon och Saphira. Efter en omläsningen av boken så var den faktiskt precis som jag kom ihåg den. Boken hade sina uppgångar som nergångar så ibland var det superbra, spännande, roligt eller helt enkelt bra, men ibland var den... långtråkig helt enkelt. Det gjorde att den här inte var lika bra som Eragon, men annars var den som Eragon. Men jag kan leva med att den här boken inte är den bästa i serien för andra boken i serien brukar alltid på något sätt inte ligga på samma nivå som första boken, positivt som negativt, men oftast negativt. Så jag har lite förhoppningar för Brisingr.

Det som jag kommer att klaga på är nog att jag inte uppskattar att läsa om Roran lika mycket som Eragon. Eragon har det mycket spännande framför sig, lära sig allt om drakryttare, lära sig slåss och använda magi. Men jag avskyr inte Roran, utan han är intressant som karaktär.

Titel: Den äldste
Författare: Christopher Paolini
Betyg: 7/10
Serie: Arvtagaren
Sidor: 677
Kapitel: Det var fööööör många att räkna....
Anpassad ålder: 12+
Orginalspråk: Engelska (Eldest)
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Första meningen: "De dödas sånger är de levandes klagan."