{ Foto- och bokblogg á la Frida -

We were liars - E. Lockhart

 

"No one is a criminal.

No one is an addict.

No one is a failure."

 

Familjen Sinclair, det är en familj där ingen är en förlorare. En New England familj där alla är långa, snygga och atletiska. De ser alltid till att le, ha raka ryggar och verka perfekta. Familjen Sinclair, det är en familj där allt är perfekt och om inget är perfekt så låtsas alla som att det är det. Men det enda du behöver veta om dem är att de tillbringar sina somrar på deras privatö.

 

Ni som vet om "King Lear" kommer känna av likheter. En morfar som har tre underbart vackra döttrar och barnbarn. Cadence är det äldsta barnbarnet till Morfar Sinclair som är överhuvudet i släktträdet. Men hon är också en del av The Liars. Cadence, Johnny, Mirren och Gat. Gat, Mirren, Johnny och Cadence. Det är ungdomarna på ön som är i samma ålder som spenderar deras somrar tillsammans som syskon. Cadence, Johnny och Mirren är kusiner medan Gat Patil är en outsider som är lycklig att få vara en del av den rika familjens värld, men samtidigt klagar på hur allt som svävar mellan himmel och jord för familjen Sinclair är pengar. Femtonde sommaren är det då Cadence ser Gat i ett annat ljus och hon faller snabbt för grabben. Medan Sinclair mammorna bråkar om dukar, örhängen och hus så spenderar The Liars tillsammans så långt de kan komma från bråken som de kan på en liten ö. Men den sommaren är inte det de andra.

 

Något händer med Cadence, hon kommer bara ihåg att hon vaknar i en sjukhussäng och så var den sommaren över. Hon lider av migrän efter den incidenten. Hon kämpar för att komma ihåg vad som hände men hon kommer inte ihåg det. Inte ens någon annan vill berätta för henne. Vad var det som hände? Vad det bara en olycka?

 

 

 

Historien är som en tickande bomb. Långsamt tar man sig fram mellan minnen, karaktärer och somrar. Vad som hände på slutet av den femtonde sommaren är ett lika stort mysterium för oss läsare som för Cadence.  Förmågan att läsa och koppla samman händelser, bittra kommentarer och lögner, den måste vara på topp, eller snarare den kommer att bli på topp efter den här novellen. Jag kunde inte låta mitt sinne slappna av någon gång när jag läste för jag ville inte missa en endaste ledtråd. Lockhart har lyckats fläta ihop historian så vackert, så skrämmande bra. Hon har gjort det svårt för läsaren att bilda en bra teori lång i förväg och tro att den ska vara rätt, vilket jag älskar! Boken är också inte karaktärsledd, att det är karaktärerna som får historien att gå framåt, utan historien själv tar en med ett järngrepp och man kan inte sluta läsa. Jag älskar att man kommer till en punkt i boken när man inte ens vet vem som ljuger eller talar sanning.

 

Hur boken var skriven med tanke på ordval och uppbyggnad av språket så är jag tveksam om det är något alla kommer kunna uppskatta. Ibland hoppar Lockhart från de klassiska reglerna, vilket jag tyckte att boken blev mer intressant. Hur hon betonade vissa händelser med att skriva på ett helt annat sätt, det tyckte jag bara var kraftfullt, men kan tänka mig att det passa inte alla i smaken.

 

I slutändan när man summerar allt så är novellen som en tavla av en splittrad familj och det som hände med konsekvenserna av gririghet och tystnad . När jag började läsa novellen såg jag familjen Sinclair som lyckliga, perfekta personer, men nu undrar jag hur den tanken ens kunde starta.  Den här novellen lämnade mig nerslagen rakt ner i asfalten och jag vill bara läsa om boken på en gång.

 

"We Were Liars" är en kraftfull och mysterisk novell som låter dig inte sluta tänka på den! Om du gillar Jellicoe Road, mysterium och böcker där du som läsare måste tänka, greppa tag i den här! Det måste vara sommarens bokplåga! Du kan inte komma undan en sådan krossande vacker novell! Kan också rekommendera den här boken för er som grovt sagt gillar "mind-fucks".

 

 

Cadence, Johnny, Mirren and Gat. Gat, Mirren , Johnny and Cadence. 

And if anyone asks you how it ends, just LIE.

 

Kommentarer
Lisa

Den här boken låter verkligen som något jag skulle älska!! Måste helt klart läsa den snart!

2014-08-27 @ 08:23:25
http://bladvandaren.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback